Donen aigua en xeringa a un lloro deshidratat per la calor a l'Índia (Reuters/Amit Dave)

Cauen del cel ocells deshidratats per l'onada de calor a l'Índia

La calor extrema afecta milers de persones, que han col·lapsat els serveis de salut, però també tot l'ecosistema: un centre veterinari atén cada dia més de 60 animals deshidratats, sobretot ocells però també ratpenats i animals domèstics

Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'onada de calor que s'ha avançat a l'estiu, amb temperatures sense precedents en els registres dels últims 120 anys, està col·lapsant els serveis bàsics de salut a l'Índia i el Pakistan, amb milers de persones afectades. Els efectes del canvi climàtic són una realitat i afecten tot l'ecosistema, no només els humans, sinó també els animals i les plantes.

Voluntaris de l'estat de Gujarat, a l'oest de l'Índia, estan recollint desenes d'ocells esgotats i deshidratats que cauen cada dia del cel i dels arbres a causa d'aquesta onada de calor sense precedents.  

Al nord-oest i al centre de l'Índia, l'abril ha estat el més calorós des que n'hi ha registres, fa 122 anys. S'hi estan assolint temperatures rècord, al voltant del 50 °C, que estan assecant reserves d'aigua i les fonts de ciutats com Ahmedabad. 

En aquesta ciutat, els veterinaris de l'hospital d'animals gestionat per l'ONG Jivdaya Charitable Trust han tractat al voltant de 2.000 ocells durant l'últim mes, molts d'ells febles i greument deshidratats, i alguns amb ales trencades perquè han caigut dels arbres. Molts dels animals atesos són pollets i cries perquè la calorada ha coincidit amb l'època de cria de moltes espècies.

"Les carreteres i les terres s'escalfen i es veuen vapors de calor de les carreteres. Rebem diàriament almenys entre 50 i 60 ocells deshidratats", diu Gira Shah, cofundadora de l'hospital veterinari, que assegura que les temperatures han augmentat fins als 46 ºC. 

Recullen una cria de milà del carrer, que ha caigut del niu deshidratada (AFP)

Manoj Bhavsar, que fa més de 10 anys que fa de voluntari, diu que "aquest és un dels pitjors anys dels darrers temps. Hem vist un augment del 10% en el nombre d'ocells que necessiten ser rescatats."

Ha recollit al carrer una cria de milà, que està gairebé immòbil a la vorera sota el sol implacable. La porta a aquest hospital veterinari --un dels més grans d'aquest tipus a l'Índia--, on els animals són registrats, pesats, etiquetats i examinats. 

"Està molt deshidratat", diu la veterinària Nidhi Sharma, que examina la cria de milà, mentre l'injecta per reposar líquids. Està debilitat per la calor, i creuen que ha caigut a terra des del seu niu a gairebé 15 metres d'alçada dalt de l'arbre.

Al voltant d'un de cada quatre no sobreviu per la gravetat de la seva deshidratació o per les complicacions que se'n deriven. En aquest centre compten amb un aviari on els ocells rescatats es poden recuperar abans de tornar a ser alliberats. Si no poden tornar a la natura, els portaran a zoològics o institucions docents.

Donen vitamines a una àguila que ha arribat debilitada per la calor a l'hospital veterinari (Reuters/Amit Dave)

No només ocells

No només ocells arriben a l'hospital veterinari: ara els han portat un ratpenat. Sherwin Everett, que atén l'animal, diu que "a part dels ocells, també tenim uns quants ratpenats que venen molt deshidratats i molt febles".  

Aquests és el tercer que arriba aquesta setmana i Everett afegeix: "A mesura que augmenten les temperatures, estem veient que aquesta onada de calor serà molt dolenta aquest any. Fins al juliol la situació pot empitjorar." 

A  la Universitat de Gujarat hi ha un gran arbre on es refugien de la calor centenars de ratpenats coneguts com a ratpenats de la fruita de l'Índia. Les autoritats ruixen l'arbre per refrescar els animals mentre a sota moltes persones fan cua per portar a l'hospital veterinari les seves mascotes o altres animals que han recollit.

Ruixen els ratpenats que es refugien en un arbre de Gujarat per refrescar-los (AFP)

L'hospital veterinari de Gujarat va ser fundat per membres de la fe jainista, una antiga religió índia que predica la no violència i l'amor per totes les criatures, grans i petites. Gira Shah, malgrat que el seu hospital d'animals està ple, denuncia que s'ha destruït l'hàbitat i l'aigua disponible dels animals i demana: "Si veus algun animal o ocell en perill, l'has d'ajudar." 

"En última instància, tots elements de la cadena alimentària depenen els uns dels altres. Així que si alguna cosa es trenca entre la cadena, en última instància en surt perjudicat l'ésser humà i tot el sistema s'ensorrarà, el sistema de la naturalesa. Així que els hem de salvar. Si volem equilibrar el nostre ecosistema, hem de salvar els ocells, hem de salvar els arbres."

Les onades de calor han matat més de 6.500 persones a l'Índia des del 2010. A Gujarat les autoritats sanitàries han emès avisos als hospitals perquè estableixin sales especials per atendre cops de calor i altres malalties relacionades amb les altes temperatures.

Cues per portar animals deshidratats per la calor a Gujarat (AFP)
ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàticaL'Índia
Anar al contingut