Cau una xarxa que falsificava certificats covid a delinqüents i a famosos

El cantant Omar Montes està entre els personatges mediàtics investigats per pagar entre 200 i 1.000 euros pels documents falsos

Judith Casaprima SaguésActualitzat

La Policia Nacional ha detingut set persones -sis a Madrid i una a Barcelona- que formarien part d'una xarxa que falsificava passaports covid i PCR. Hi ha 1.600 persones investigades per recórrer a aquests serveis, entre les quals famosos i delinqüents.

L'organització hauria captat personal sanitari per accedir al registre.

Amb aquesta operació s'ha desarticulat la branca espanyola de l'organització, que operava des de França i proporcionava passaports covid falsos a diferents països de la Unió Europea.

 

Entre els famosos investigats que haurien comprat aquests documents falsos hi ha un dels artistes més escoltats d'Espanya, segons la plataforma Spotify, el cantant Omar Montes -personatge mediàtic que ha participat a "Gran Hermano VIP 6" i "Supervivientes 2019"-, tal com informa l'agència EFE de fonts de la investigació.

Hi hauria també delinqüents com la coneguda Reina de la Coca a Espanya, que va arribar a vendre en un any 100 quilos d'aquesta droga i ha estat detinguda diverses vegades, l'última vegada el 2014. També un lladre encastador d'aparadors i especialista en caixes fortes conegut com el Moli. Aquest home va complir condemna per homicidi imprudent per haver atropellat una persona, al districte madrileny d'Arganzuela, que va morir a l'hospital.

Montes ha negat la seva implicació en el cas. En un comunicat a Twitter, el cantant, des de Miami, assegura que està vacunat i defensa les vacunes com a solució a la pandèmia:



Anuncis en grups negacionistes

A través d'aplicacions de missatgeria instantània, els arrestats s'anunciaven en grups negacionistes oferint proves PCR negatives falses i passaports covid falsificats.

La investigació va començar a principis de gener quan es van detectar aquests anuncis a la xarxa. La policia va poder comprovar que persones relacionades amb grups criminals, o a través d'intermediaris, pretenien aconseguir passis de salut sense estar vacunades.

El preu per un certificat fals era de 50 euros, per una prova PCR negativa, i d'entre 200 i 1.000 euros per obtenir un passaport covid en què constessin dues o tres dosis de vacuna.

En la majoria dels casos, s'exigia el pagament en criptomonedes a través de comptes a tercers països per fer-ne més complicat el rastreig.

Un cop fet el pagament, els interessats obtenien el codi QR que acreditava una pauta de vacunació falsa. Al cap de dos dies, podien obtenir el passaport covid en què constaven com a rebudes dues o tres dosis.

Captaven personal sanitari per fer inscripcions falses al registre de vacunació (CCMA)

Personal sanitari implicat

A l'organització hi havia dos tipus de clientela, una a la qual cobraven al voltant de 200 euros perquè poguessin obtenir el document fals, i una altra, amb més poder adquisitiu, a la qual s'exigia un pagament de 1.000 euros per introduir-les al registre amb la pauta de vacunació completa.

Per fer-ho, l'organització hauria captat personal sanitari per accedir al registre, i es continua investigant el possible robatori de les claus d'accés.

Els detinguts, acusats de falsedat documental i delictes contra la salut pública, haurien fet la inscripció fraudulenta d'unes 1.600 persones al Registre Nacional de Vacunació.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Les 1.600 persones que haurien adquirit les proves fraudulentes continuen sota investigació.

ARXIVAT A:
Certificat CovidPolicialPolicia NacionalCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut