Cau una xarxa de falsificació de documents per a persones en situació irregular
Cau una xarxa de falsificació de documents per a persones en situació irregular

Cau una xarxa de falsificació de documents per a persones en situació irregular

La Policia Nacional ha detingut 29 persones en l'operació contra una xarxa que hauria estafat 200.000 euros

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa acusada de falsificar documents per a persones migrants. L'organització presumptament es dedicava a expedir targetes de sol·licitants d'asil, targetes d'identificació d'estrangers, passaports i permisos de conduir, entre altres documents d'identificació oficial.

En l'operació, batejada com a operació Revòlver, hi ha 29 detinguts, nou dels quals eren membres de l'entramat, i s'han arrestat a Barcelona i Madrid. Els altres 20 eren clients que compraven documents falsificats en altres províncies.

L'organització cobrava 300 euros per targeta i s'estima que n'haurien venut unes 700. Per tant, haurien rebut més de 200.000 euros de benefici en l'estafa. S'acusa els detinguts de falsedat documental i, en alguns casos, també de pertinença a una organització criminal i d'afavorir la immigració il·legal.

 

 

Operació Revòlver

La investigació de l'operació Revòlver va començar quan els agents van detectar irregularitats als documents. A l'hora de realitzar gestions, com donar-se d'alta a la Seguretat Social o id'dentificar-se davant les autoritats, es van detectar documents de sol·licitants d'asil falsificats.

Dels nou detinguts que formaven part de l'organització, tres havien estat arrestats anteriorment. Aquests tres implicats ja els havien detingut diverses vegades per casos de falsedat documental. Els altres 20 eren clients que compraven els documents falsos a l'organització, que es van localitzar a les províncies de Huelva, Almeria, Múrcia i Saragossa, informa la Policia Nacional.

Policia Nacional sostenint un dels documents falsificats
Document d'identitat falsificat per l'organització criminal desmantellada

La xarxa estava establerta a la província de Madrid, però actuaven a tot el territori estatal. Proporcionaven els documents falsificats de manera presencial si era prop de Madrid o mitjançant enviaments postals en cas contrari.

La Policia ha registrat immobles de Madrid, Alcorcón i Móstoles, en els quals s'ha intervingut 39 documents falsos. Hi havia 27 targetes de sol·licitants d'asil, vuit targetes d'identificació d'estrangers, dos passaports de Guinea i dos permisos de conduir. També 3.700 euros en efectiu, aparells tecnològics (telèfons, portatils, tauletes i una impressora) i documentació.

Policia Nacional analitzant un dels documents amb deteniment
Policia Nacional analitzant un dels documents amb deteniment

Viure en irregularitat

El Ministeri de l'Interior informa que, des de començament d'any, han arribat de manera irregular 34.343 persones a Espanya per via terrestre i marítima. Un 23,7% més que l'any anterior.

Segons l'informe anual de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), l'any 2020 van haver-hi 471.270 sol·licitants d'asil a la Unió Europea, dels quals 88.762 a Espanya.

Milers de persones sol·liciten cada any asil a l'Estat, i només un percentatge molt petit acaba obtenint-lo. L'any 2019, 118.264 persones van demanar asil i només el 5,2% dels casos acaben amb la concessió de l'estatus de refugiat. El sistema d'estrangeria està col·lapsat.

Les persones en situació irregular, quan no obtenen l'asil, s'enfronten a traves burocràtiques que poden portar anys en tràmit. Una de les alternatives és adoptar la via d'arrelament social, s'ha d'haver viscut un mínim de tres anys en situació irregular al país i poder-ho demostrar al padró, un tràmit difícil per a persones vulnerables.

ARXIVAT A:
MigracionsPolicialPolicia NacionalDelictes econòmics
Anar al contingut