Cau un grup d'estafadors bancaris per defraudar més de 2,5 milions a 200 víctimes
Hi ha 47 persones detingudes (Policia Nacional)

Cau un grup d'estafadors bancaris per defraudar més de 2,5 milions a 200 víctimes

L'organització, establerta a Barcelona, operava en tot el territori espanyol

RedaccióActualitzat

Suplantació d'identitat per aconseguir efectiu en sucursals bancàries, obrir comptes o sol·licitar crèdits fent-se passar pels titulars. Aquests són part dels delictes pels quals s'ha detingut i desarticulat un grup criminal que hauria defraudat més de 2,5 milions d'euros a més de 200 víctimes.

La Policia Nacional ha detingut 47 persones, la majoria residents a l'àrea de Barcelona, tot i que actuaven per tot Espanya. L'organització criminal es caracteritzava per un clar repartiment de funcions, una alta especialització i unes mesures de seguretat quasi impenetrables, segons la policia. 

Entre el material que s'ha pogut intervenir en els 28 registres policials a diferents municipis de l'àrea metropolitana hi havia documents d'identitat, armes, telèfons mòbils, vehicles d'alta gamma, joies i mig quilo de marihuana.

 

Com actuaven?

Per tal de cometre el frau i sostreure tots els diners del compte de les víctimes o demanar préstecs al seu nom, l'organització necessitava els documents d'identitat de les víctimes. Per aconseguir-ho utilitzaven diverses tàctiques, una d'elles l'enginyeria social, en portals de compravenda de productes de segona mà, però també es podia recórrer a furts.

Després d'obtenir el document d'identitat, sol·licitaven el saldo del compte de les seves víctimes, personant-se en les sucursals bancàries i fent-se passar per elles. En aquest sentit, la pandèmia ajudava els presumptes autors dels delictes, ja que s'ajudaven de les mascaretes per dissimular i aprofitar els trets físics semblants amb les víctimes, o fins i tot, utilitzaven disfresses per aconseguir-ho.

Quan els investigats localitzaven un compte amb un saldo prou atractiu, modificaven la informació de contacte del client com telèfon i correu electrònic, per segrestar el compte, segons explica la policia. El coneixement del funcionament es deuria al fet que un dels sospitosos tenia experiència en sucursals bancàries durant més de 20 anys.

 

Saqueig exprés

Una vegada segrestat el compte corrent, començava el saqueig. Extreien quantitats en efectiu en finestreta, o bé mitjançant operacions de tipus Hal Cash que permet retirar diners en efectiu d'un caixer amb el número de mòbil. També ordenaven transferències, personalment o de manera en línia, a comptes corrents controlats en diversos bancs i contractaven microcrèdits.

Les operacions es produïen en un breu lapse temporal i des de diferents sucursals de la mateixa entitat per no aixecar sospites, fins a esgotar el saldo disponible de la seva víctima.

Fotografia de la requisa de la Policia Nacional en un dels domicilis dels detinguts (Policia Nacional)

Si la víctima no tenia gaires diners al banc, s'utilitzava el DNI per dur a terme altres actes delictius. Llogar vehicles, treure bitllets de tren i avió o obrir comptes corrents per rebre transferències fraudulentes amb total impunitat són alguns dels exemples.

El seu modus operandi assegurava l'estructura logística i ha dificultat la desarticulació del grup per part dels investigadors, ja que la seva preparació els feia quasi invisibles.

ARXIVAT A:
Policia NacionalSeguretat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut