Madrid

Cau un 5% el consum de cervesa a causa de la crisi econòmica i les baixes temperatures

El consum de cervesa a Espanya va anar a la baixa el 2007. La mitjana per persona va ser de 56 litres al cap de l'any, un 5% menys que l'any anterior. Les raons que esgrimeix el sector per explicar aquest descens són meteorològiques, per les baixes temperatures; demogràfiques, per l'augment de gairebé mig milió d'habitants, i econòmiques, per l'actual situació de desacceleració. Tot i això, Espanya es manté com el tercer país productor de cervesa a la Unió Europea, superat només per Alemanya i el Regne Unit. El sector cerveser, que ha presentat el seu informe socioeconòmic del 2007, té un pes important en l'economia.

Actualitzat
Una cerveseta ben fresca per apagar la set i refrescar-nos és d'aquells plaers a què pocs de nosaltres renunciaríem. Però si el temps i la butxaca no acompanyen passa el que va succeir l'any passat, que el consum global d'aquest beuratge daurat se'n ressenteix. Així ho asseguren els productors de cervesa en la presentació de les xifres del sector corresponents al 2007. En total, a Espanya, es va beure un 5% menys de cervesa que el 2006 i un 16% per sota de la mitjana de la Unió Europea. Per cap, tocarien a 56 litres per persona.

Els que no van notar la crisi econòmica i el temps els va importar poc o gens a l'hora de consumir cervesa són els turistes. Els gairebé 60 milions que van visitar Espanya el 2007 van consumir un 2% més de cervesa que un any abans. La majoria procedien del Regne Unit i Alemanya, un 27,5 i un 17% respectivament, països amb consums de cervesa per càpita que dupliquen l'espanyol.

Les vendes creixen

Els cervesers no auguren un futur gaire més optimista pel que fa el consum interior, i asseguren que les vendes a través de l'hostaleria, que representen el 61% del total, continuaran caient per l'actual entorn econòmic. En el global, però, el sector va augmentar tant la producció com les vendes gràcies a les exportacions i el consum dels turistes. En concret, es van vendre 33,3 milions d'hectolitres, un 1,52% més que el 2006.

Per zones, el sud d'Espanya continua sent on es ven més cervesa de tot l'Estat, amb 7,9 milions d'hectolitres. La climatologia favorable i la gran afluència de turistes li permeten liderar aquest rànquing per davant del centre de la Península, Madrid i les dues Castelles, on es venen uns 7 milions d'hectolitres, i Catalunya i les Balears, amb 6,4 milions. El sector destaca, però, l'increment de vendes que hi va haver en comunitats com el País Valencià i Múrcia o Albacete i les Canàries.

L'exportació de cervesa nacional va mantenir una evolució positiva l'any 2007, amb un total de 745.950 hectolitres per un valor de 55 milions d'euros, un 13,66% més que l'any anterior. Les principals destinacions internacionals de la cervesa produïda a Espanya van ser Itàlia, la Guinea Equatorial, el Regne Unit, Portugal, Andorra, França i Alemanya.

Les vendes de cervesa sense alcohol van suposar un 61% més que fa cinc anys i el doble que fa una dècada. El consum d'aquest tipus de cervesa va mantenir l'any passat la seva evolució ascendent i va representar el 15% del consum total de cervesa, percentatge que suposa 8,5 litres per habitant i any.

El sector cerveser té un pes important en el panorama agroalimentari espanyol, ja que el 2007 va facturar 3.052 milions d'euros, un 3,73% més que l'exercici anterior. La seva aportació de 5.100 milions d'euros anuals a l'economia espanyola representa el 0,52% del PIB. La recaptació de l'Estat gràcies als impostos sobre la cervesa va ascendir a 2.570 milions d'euros, dels quals 250 milions van ser en concepte d'impostos sobre el consum, i 1.430, d'IVA.
Anar al contingut