Cau un 30% la firma d'hipoteques al setembre a Catalunya

L'INE ho explica, sobretot, per l'entrada en vigor de la llei hipotecària del juny, que ha retardat operacions

RedacccióActualitzat

Forta davallada al setembre, per segon mes consecutiu, en el nombre d'hipoteques per la compra d'habitatge. És el pitjor setembre dels últims 5 anys, segons l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística.

A Catalunya, se'n van signar 3.655, un 29,7% menys que el mateix mes de l'any passat.

Al conjunt d'Espanya la situació ha estat semblant, lleugerament pitjor. Es van inscriure als registres de la propietat 22.488 hipoteques, una xifra un 31,6% inferior a la del mateix mes del 2018 i la més baixa en un mes de setembre des del 2014.

A banda del nombre d'hipoteques, el capital prestat també s'ha desplomat, un 28 per cent. Ara la hipoteca mitjana no arriba als 150 mil euros.


Llei hipotecària

Segons l'INE, l'entrada en vigor de la nova llei hipotecària al juny pot haver afectat les dades d'hipoteques del setembre, perquè es van retardar moltes operacions. Els préstecs que s'han inscrit al registre de la propietat poden provenir d'escriptures fetes en mesos anteriors.

A més d'aquest canvi normatiu, la desacceleració econòmica també ha contribuït a refredar el mercat immobiliari, segons el sector.

Caldrà esperar l'evolució durant els pròxims mesos per veure si es manté la tendència a la baixa.

Les comunitats amb més nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges al setembre han estat Madrid (4.708), Andalusia (4.189), Catalunya (3.655) i País Valencià (2.671).

El tipus d'interès mitjà per als préstecs hipotecaris sobre habitatges va ser del 2,51%, davant del 2,59% d'un any abans, i el termini mitjà es va situar en 24 anys.

El 61,7% de les hipoteques sobre habitatges es va constituir a tipus variable i el 38,3% a tipus fix. El tipus d'interès mitjà a l'inici per a les hipoteques sobre habitatges a tipus variable es va situar en el 2,25%, davant del 3,08% de les de tipus fix.

ARXIVAT A:
Hipoteques
Anar al contingut