Barcelona

Catalunya vol reduir a la meitat l'ús de les bosses de plàstic de nanses

La Generalitat, els productors i les grans distribuïdores han arribat a un acord per reduir al 50 per cent la presència de les bosses de plàstic d'un sol ús durant els pròxims dos anys i mig. El compromís més immediat és que entre aquest 2009 i l'any que ve la distribució de bosses de plàstic entre els consumidors baixi un 30%. Les alternatives són múltiples, com ara les caixes de cartró, bosses plastificades però de diversos usos o bosses biodegradables, entre altres.

Actualitzat
Cada setmana es consumeixen a Catalunya uns 45 milions de bosses de plàstic amb nanses. Per reduir aquesta xifra, les grans cadenes de distribució començaran a fer campanyes encaminades a disminuir-ne al màxim possible l'ús indiscriminat.

Aquest és el resultat d'un macroacord a què han arribat la Generalitat, els productors i les grans distribuïdores. Això inclou, entre altres, l'associació espanyola de fabricants de bosses de plàstic, les grans cadenes de supermercats, grans superfícies i també bona part del petit comerç. En definitiva, pràcticament la totalitat dels agents implicats a Catalunya, segons fonts del Departament de Medi Ambient.

En funció d'aquest acord, s'intentarà aconseguir que a finals del 2010 s'hagi reduït el 30% la distribució de bosses a Catalunya i que el 2012 la reducció arribi al 50%.

L'acord no fixa cap acció concreta per als comerços, sinó que els deixa la llibertat de triar el mètode que vulguin mentre aconsegueixin que els compradors deixin d'endur-se la compra en bosses de plàstic.

Primera avaluació, el 2010

El 2010 la Junta de Residus farà una primera avaluació sobre com ha anat el procés. Si les mesures són insuficients se n'aplicarà una altra. En aquest cas consistirà en el fet que l'establiment comercial diferenciï el preu de la bossa del preu total del producte adquirit. El client serà qui decidirà llavors si les vol o no.

També es preveu la possibilitat que la Generalitat pugui acabar creant un impost que gravi el consum de bosses de plàstic de nanses d'un sol ús.

Acord insuficient pels ecologistes


Els ecologistes consideren que l'acord de la Generalitat amb les distribuïdores és insuficient i reflecteix falta de voluntat política per resoldre el problema.
Anar al contingut