Punta de coixí
Punta de coixí
Barcelona

Catalunya tindrà un cicle de formació professional de grau superior per aprendre a fer puntes de coixí

Els alumnes que s'apuntin a aquests estudis sortiran amb el títol de tècnic superior d'arts plàstiques i disseny en puntes artístiques

RedaccióActualitzat

El Departament d'Ensenyament, dirigit per Meritxell Ruiz, ha publicat al DOGC el currículum del nou títol de formació professional de grau superior per aprendre a fer puntes de coixí. Ensenyament encara no ha precisat quan es posarà en marxa ni quantes places hi haurà. 

Justifiquen la seva creació per la necessitat de disposar de professionals que donin resposta a l'àmplia demanda social de les puntes de coixí que hi ha a la societat actual.

Amb el nou grau també es vol garantir la continuïtat de la tradició de la indústria puntaire catalana i ensenyar els seus diferents estils, des de les puntes d'Arenys fins a les de Barcelona. 

Els alumnes que s'apuntin a aquests estudis sortiran amb el títol de tècnic superior d'arts plàstiques i disseny en puntes artístiques.

De Venècia a Catalunya

La majoria d'especialistes situen els orígens de les puntes a Venècia a principis del segle XVI. Els treballs amb boixet es desenvolupen a Flandes i ràpidament s'estenen per tot Europa. França i Bèlgica van ser els països més importants, on es desenvoluparan les principals tècniques de punta a Europa.

La punta s'introdueix a Catalunya a mitjans del segle XVII i es converteix en negoci a partir del segle XVIII i fins a mitjans del segle XX. La influència de França serà molt important. Les puntaires catalanes aprendran diferents tècniques: la blonda, la punta de Lilla i la de Valenciennes.

El segle XIX, les principals cases de punta artesana es concentraran en l'àrea de Barcelona, al Baix Llobregat i la comarca del Maresme, i a l'àrea de l'Arboç, al Baix Penedès.

A Barcelona van destacar les empreses de Josep Margarit i Josep Fiter i Inglès. Al Maresme va destacar la Casa Castells d'Arenys de Mar, que va treballar des del 1862 fins a l'any 1962.

Anar al contingut