El servei de cangur s'adreça a nens de 0 a 14 anys (Pixabay)

Catalunya tindrà cangur públic sobretot per a famílies monoparentals i dones vulnerables

La Generalitat destinarà 20 milions en aquest servei, que prestaran ajuntaments i consells comarcals a famílies amb fills els 14 anys, fora d'horari escolar

El servei de cangur públic que posa en marxa la Generalitat funcionarà fora de l'horari escolar, per a les famílies amb fills petits, fins a 14 anys.

La iniciativa té un pressupost de 20 milions d'euros, que transfereix el Ministeri d'Igualtat. Segons el Departament d'Igualtat i Feminismes, l'objectiu és repartir les tasques de cura entre tota la societat, "començar a assumir-les també des dels governs i generar corresponsabilitat", segons ha dit a Catalunya Ràdio la directora general de Cures, Organització de Temps i Equitat, Núria Vergés.

D'aquesta manera, a més, les famílies podran tenir més temps per a la conciliació laboral i per a l'oci, sobretot les dones, que s'encarreguen més dels fills.


Qui tindrà prioritat

El servei de cangur públic és d'accés universal, però tindran preferència les famílies monoparentals, les mares i tutores supervivents de violències masclistes, les dones en situació d'atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda.

Professionals qualificats

En aquest servei, s'inclouen recursos com ludoteques, casals i colònies de vacances o espais d'acollida a les escoles.

Segons Núria Vergés, "es vol crear ocupació i reconèixer i acreditar la trajectòria prèvia que tenen sobretot moltes dones en l'àmbit de les cures". S'habilitaran mecanismes per acreditar-ne l'experiència.

A banda d'això, els professionals que prestin els serveis de cangur poden ser tècnics superiors en educació infantil, tècnics superiors en animació sociocultural i turística, tècnics superiors en ensenyament i animació socioesportiva, tècnics superiors en integració social, monitors d'educació en el lleure o auxiliars en educació infantil.

Dos nens en un taller a La Ciutat de la Diversió, a la Fira de Barcelona (ACN/Pilar Tomás)

Com es gestionarà

Els ajuntaments seran els encarregats d'implantar el servei de cangur públic, directament en el cas dels municipis de més de 20.000 habitants o a través dels consells comarcals, en la resta.

Els recursos es repartiran tenint en compte la població infantil del territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya. També es valoraran les particularitats com la dispersió geogràfica.


L'exemple de Barcelona

Barcelona va posar en marxa el cangur municipal fa un any i mig, i ha atès prop de mil infants.

Les dones són, de llarg, les principals demandants del servei, com ha concretat a Catalunya Ràdio la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez: "Hi ha 368 mares enfront de 28 pares i veiem gairebé el 60% de famílies monomarentals."

L'ajuntament barceloní, que rebrà tres milions d'euros, vol ampliar els barris on ofereix aquest servei.
ARXIVAT A:
Igualtat de gènereInfància
Anar al contingut