Catalunya arribarà als 8 milions d'habitants l'any 2030
Serem més i serem més vells

Catalunya tindrà 8 milions d'habitants el 2030 i 1 de cada 4 serà més gran de 65 anys

La migració serà clau per al creixement de la població perquè els pròxims anys hi haurà més defuncions que naixements

Quim BalaguerActualitzat

Catalunya arribarà als 8 milions d'habitants el 2030, mig milió més que ara, i gairebé un de cada quatre catalans serà aleshores més gran de 65 anys.

Són dades de la projecció demogràfica elaborada per l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'IDESCAT, que situa la migració com a factor clau per fer créixer la població.

Això, pel saldo negatiu que hi haurà entre naixements i defuncions. I és que, d'aquí 10 anys, hi haurà més morts que naixements a Catalunya, un fet que no havia passat mai.

 

 

El vicepresident del govern, Pere Aragonés, afirma que les pensions del 2030 dependran en bona part dels treballadors arribats de fora de Catalunya:

 

"En els propers 10 anys, el creixement natural serà negatiu per primera vegada. Els fluxos migratoris seran la variable que farà créixer la població catalana, i seran també els que han de permetre augmentar la població activa que amb les seves cotitzacions han de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions".

 

A més s'hauran de pagar més pensions perquè la població envellirà. El 2030 hi haurà 1,7 milions de catalans que tindran més de 65 anys, un 22% de la població. Això, segons Aragonès, també planteja reptes.

 

"Viurem més anys, però hem de viure millor. I hem de viure més anys amb tota la dignitat. Per tant, hem de ser capaços de respondre amb solvència a la major demanda de serveis derivada d'aquesta major esperança de vida".

 

Una esperança de vida que augmenta uns 2 anys de cara al 2030. Serà de 83,2 anys per als homes i de 88 anys per a les dones. Segons la projecció de l'IDESCAT, el 2030, totes les zones de Catalunya tindran més població, excepte les Terres de l'Ebre, on disminuirà un 0,7%.

 

 

Les comarques situades al litoral i prelitoral de Barcelona, Girona i Tarragona -excepte les de l'Ebre- són les que creixeran més, i les comarques de la Terra Alta, el Pallars, les Garrigues i l'Alta Ribagorça seran les que veuran disminuir més la seva població.


Futur poc sostenible

Més enllà de l'horitzó del 2030, pràcticament a tocar, l'IDESCAT també fa projeccions de futur més enllà, i preveu que l'any 2060 Catalunya tindrà 8,7 milions d'habitants, amb una esperança de vida de 87 anys pels homes i de 91 per les dones.

Però la xifra alarmant en aquesta projecció a quaranta anys és que al 2060 el 52% de la població tindrà més de 65 anys anys. Si l'edat de jubilació es continua movent en els paràmetres actuals, més de la meitat dels catalans seran pensionistes.

Això voldrà dir que cada treballador en actiu haurà de pagar amb la seva cotització la pensió de jubilació d'una altra persona que, a sobre, viurà més anys que no pas ara.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut