Catalunya supera els 3.000 hospitalitzats per Covid malgrat que el virus retrocedeix

Salut admet preocupació especial per la situació de la pandèmia a la Vall d'Aran i el Montsià

Juli Rodés AlmerActualitzat

Aquest dilluns entra en vigor la segona pròrroga de les mesures contra la pandèmia que es van posar en marxa l'endemà de Reis i que, ara per ara, es mantindran fins al 7 de febrer.

El Procicat s'ha reunit aquest matí per analitzar la situació epidemiològica.


"Altíssima pressió assistencial"

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la seva intervenció remarcant la "preocupació per la situació assistencial".

En aquest sentit, ha explicat que "millorem en els indicadors epidemiològics, però no millorem en els indicadors assistencials, que segueixen en creixement".

"La corba de casos va baixant a poc a poc, però encara continuem amb una altíssima pressió assistencial, tant pel que fa als ingressos com als ingressos als llits de crítics a les UCI, que creixen i que seguiran creixent els pròxims dies."


Per aquest motiu, ha demanat a la ciutadania que "continuï rebaixant al màxim la interacció social".

Record d'hospitalitzacions i d'UCI

Per primera vegada des que es va deixar enrere la primera onada, els pacients Covid hospitalitzats són més de 3.000.

Concretament, són 3.038, dels quals n'hi ha 684 ingressats en UCI.

 

 


Vergés ha explicat que aquests 684 pacients Covid crítics a les UCI de Catalunya representen gairebé el 70% dels 1.044 llits d'UCI ocupats actualment. I ha remarcat que això és una "tensió forta que ens obliga a desprogramar activitat".

 

 


I és que la pressió als hospitals no afluixa, tot i que, d'altra banda, les dades epidemiològiques indiquen un retrocés del virus: la velocitat de contagi es manté per sota d'1. També ha baixat el risc de rebrot, que torna a situar-se per sota dels 600 punts.

 

 


La velocitat de propagació ha pujat una centèsima, fins a una Rt de 0,93. Això vol dir que cada persona amb Covid, de mitjana, no n'arriba a contagiar una altra. L'Rt es manté, novament, per sota de l'1 des d'aquest dissabte.

El risc de rebrot, en canvi, ha baixat 9 punts, fins als 592.

Tant l'Rt com el risc de rebrot van començar a baixar ara fa vuit dies, dilluns passat, 18 de gener.


Preocupació per la Vall d'Aran i el Montsià

La consellera de Salut ha admès que estan "molt" preocupats per la situació a la Vall d'Aran, perquè "està en un creixement altíssim amb diversos brots detectats fa setmanes" i que estan valorant "si caldria apostar per alguna altra mesura".

Jacobo Mendioroz, coordinador del seguiment de la pandèmia a Catalunya, ha afegit que els indicadors estan baixant a la majoria de regions, tret de Barcelona, Alt Pirineu i Terres de l'Ebre.

En aquesta última regió destaca un augment de la incidència en algunes zones del Montsià, que ha negat que pugui atribuir-se directament a la proximitat amb el País Valencià.


165 morts en un dia

Segons les dades facilitades aquest dilluns pel Departament de Salut, en les últimes 24 hores s'han notificat fiins a 165 morts per coronavirus, una xifra que no ha pogut ser introduïda al web Dadescovid.cat, que recull les dades sobre l'evolució de la pandèmia a Catalunya. Aquestes 165 noves defuncions eleven fins a 18.722 les víctimes mortals de la Covid-19.


69.000 vacunes

Vergés ha informat que aquesta setmana es podran administrar fins a 69.000 vacunes perquè s'extreuran sis dosis de cada vial arribat.

Respecte a les vacunes que no van arribar la setmana passada a causa de la reducció del subministrament efectuada per Pfizer, la consellera ha explicat que confien que arribaran "en les pròximes setmanes" i que, si no, les reclamaran al govern espanyol.

 

Administració de la segona vacuna a la residència Creu de Palau de Girona (ACN/Salut)


Ha afegit que aquesta setmana la prioritat és administrar les segones dosis de vacuna a les persones que ja fa 21 dies que van rebre la primera dosi.

Ha recordat que, d'altra banda, aquesta setmana també han de començar a arribar les vacunes de la farmacèutica Moderna.


En marxa el primer hospital satèl·lit

Vergés també ha informat que aquest dilluns s'ha posat en marxa l'hospital satèl·lit de l'Hospital de Bellvitge. Aquest és el primer dels cinc hospitals satèl·lit que s'han construït per reforçar centres hospitalaris.

Els altres quatre està previst que entrin en funcionalment a partir de les pròximes setmanes. Són els annexos als hospitals Trias i Pujol de Badalona, Vall d'Hebron de Barcelona, Arnau de Vilanova de Lleida, que "segurament" estaran en marxa el mes de febrer, i Moisès Broggi de Sant Joan Despí, que s'activarà al març.

La consellera ha remarcat que "s'han construït en un temps rècord" i que "no és vestir un sant per desvestir-ne un altre", sinó "enfortir l'estructura hospitalària" per poder treballar "amb l'espai necessari i podent-se organitzar diferent".


Les mesures es mantenen fins al 7 de febrer

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut