Un test de coronavirus en una residència geriàtrica de la Fuliola, a l'Urgell
Un test de coronavirus en una residència geriàtrica de la Fuliola, a l'Urgell (ACN / Conselleria de Salut)

Catalunya registra la xifra més baixa de nous casos de coronavirus des del 15 de març

En les últimes 24 hores han mort 128 persones per Covid-19, un repunt respecte a les xifres d'aquest cap de setmana

Actualitzat

En les últimes hores, la xifra de nous contagis de coronavirus a Catalunya és de 471, la més baixa registrada des del 15 de març, fa pràcticament un mes. En total, des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut 35.197 casos de Covid-19.

Pel que fa a les víctimes mortals, en les últimes 24 hores hi ha hagut 128 defuncions, un repunt respecte a les d'aquest diumenge i la xifra més alta dels últims sis dies. Aquest diumenge, a Catalunya hi va haver 96 morts i 699 contagis de Covid-19, la segona millor dada des del 24 de març.

 

La xifra de nous casos de coronavirus diagnosticats d'aquest dilluns és la més baixa des de fa prop d'un mes
La xifra de nous casos de coronavirus diagnosticats d'aquest dilluns és la més baixa des de fa prop d'un mes

 

Segons les dades de la Conselleria de Salut, fins ara han mort a Catalunya 3.666 persones. Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, s'ha ingressat de gravetat 2.775 persones.

Des que va començar el brot de coronavirus, s'han comptabilitzat 15.967 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb Covid-19, 365 de les quals en les darreres 24 hores.

L'augment percentual de contagis d'aquest dilluns és el més baix des de l'inici de l'epidèmia a Catalunya. Tot i això, durant els caps de setmana i dies festius, com aquest Dilluns de Pasqua, les xifres de nous contagis han estat lleugerament més baixes i han remuntat els següents laborables.

 

L'augment percentual de contagis respecte al dia anterior és el més baix que hi ha hagut des de l'inici de l'epidèmia
L'augment percentual de contagis respecte al dia anterior és el més baix que hi ha hagut des de l'inici de l'epidèmia

 

1.898 morts per coronavirus a les residències

La situació a les residències catalanes continua sent molt complicada. Amb les dades disponibles fins aquest dilluns, 1.898 persones residents en geriàtrics catalans han mort per coronavirus.

En total, hi ha 3.920 persones que viuen en residències per a gent gran amb un diagnòstic de coronavirus, que es troben aïllades i seguint tractament. A més, 1.214 residents més estan hospitalitzats.

 

De les 1.073 residències que hi ha a Catalunya, en 358 hi ha casos de Covid-19 i en 418 més hi ha persones amb simptomatologia.

En un d'aquests geriàtrics, a Palau-solità i Plegaments, familiars de residents han denunciat l'opacitat del centre, on en l'últim mes hi ha hagut almenys 30 morts d'un total de 147 persones que hi vivien, més d'una cinquena part.

 

Geriàtric de Palau-solità i Plegamans on han mort un 20% dels residents, possiblement per coronavirus
Geriàtric de Palau-solità i Plegamans on han mort un 20% dels residents, possiblement per coronavirus

 

Xifra més baixa de contagis, també a l'estat

Igual que a Catalunya, aquest dilluns a Espanya s'ha registrat la xifra més baixa de contagis des del 20 de març: 3.477. A més, el nombre de morts en les darreres hores ha estat de 517, la segona millor dada des del 2 d'abril, quan hi va haver el pic.

Quan fa un mes de la declaració de l'estat d'alarma, es referma la tendència a la baixa tant pel que fa a nous contagis com a les morts per coronavirus. Des del decret de l'estat d'alarma, el Congrés dels Diputats l'ha prorrogat en dues ocasions i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, està convençut que s'allargarà més enllà del 26 d'abril.

 

Dimarts, primer retorn a la feina

Després de l'últim festiu de la Setmana Santa, per a molts treballadors aquest dimarts serà el dia del retorn a la feina. Tot i la fi del confinament general, el govern espanyol manté que la situació no serà la mateixa que fa dues setmanes i demana que els treballadors que no puguin fer teletreball es protegeixin tant als centres de treball com en els desplaçaments.

La Generalitat, en desacord amb la decisió del govern de Pedro Sánchez, ha aprovat com a resposta una sèrie de mesures "per protegir els ciutadans", davant el nou panorama de tornada a la feina. En aquest paquet de mesures hi ha la regulació dels accessos al transport públic o la recomanació a les empreses de controlar la temperatura corporal als treballadors.

En aquest primer dia sense el confinament total, començarà el repartiment de més d'un milió i mig de mascaretes. Uns 500 voluntaris de Protecció Civil i la Creu Roja les repartiran entre les 6 del matí i del 12 del migdia en accessos al transport públic dels municipis catalans de més de 30.000 habitants.

 

La Rambla de Barcelona, buida aquest diumenge
Sortida del metro a la Rambla de Barcelona, buida, aquest diumenge (EFE / Andreu Dalmau)

 

Un repartiment de mascaretes que ha originat una picabaralla política després que el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha considerat que enviar 1.714.000 mascaretes a Catalunya suposa "riure's a la cara" de la història dels catalans. Les declaracions de Buch han estat durament criticades per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián i la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, entre d'altres.

 

Primer laborable sense permís retribuït a bona part de l'estat

A bona part de l'estat, aquest dilluns ha estat el primer dia laboral sense el permís retribuït recuperable, que caldrà que els treballadors retornin en forma d'hores de treball abans que acabi el 2020.

Es calcula que un milió de persones han tornat a la feina en una jornada de retorn a l'activitat de gran part de la indústria i la construcció. No ho han fet, en canvi, comerços, bars i restaurants, hotels, escoles i universitats, i activitats culturals i d'oci, que continuen tancades.

A Catalunya, aquesta tornada serà aquest dimarts. En una de les principals empreses del país, Seat, els sindicats han denunciat davant d'Inspecció de Treball el pla de la companyia per tornar a la feina, perquè no s'han pactat encara les mesures de seguretat i salut.

 

Escoles obertes abans de Sant Joan?

El dia abans que es reprengui el curs escolar, evidentment a distància, el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, s'ha mostrat "esperançat i convençut" de poder acabar el curs de manera presencial. Bargalló, doncs, confia poder tornar a obrir les escoles abans de Sant Joan.

Què fer amb el curs escolar, afectat per la crisi del coronavirus, s'ha convertit en una de les grans qüestions d'aquesta pandèmia. Països com Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, els Estats Units i l'Argentina apliquen receptes diferents sobre aquesta qüestió, que van des de donar el curs per acabat a mantenir els centres educatius oberts per acollir els fills de treballadors essencials que no tenen amb qui deixar-los.

 

Les oposicions de mestres i professors es faran entre el setembre i el desembre
Una aula buida (ACN / Elisenda Rosanas)

 

El que sembla més difícil és celebrar la diada de Sant Jordi. Tot i que el sector del llibre ja va anunciar fa setmanes la voluntat de celebrar una gran festa alternativa a l'estiu, el conseller d'Interior ha considerat "prematur" dir que les llibreries estarien tancades el 23 d'abril, el Gremi de Llibreters ha respost que "no té cap sentit" obrir per Sant Jordi.

Mentre algunes editorials i llibreries venen llibres i els envien a casa, una trentena d'establiments han decidit no servir comandes "per responsabilitat" i per "frenar la línia de contagis" i anuncien que els llibres que es comprin electrònicament, els lliuraran quan acabi l'estat d'alarma.

En canvi, el Gremi de Floristes sí que opta pel comerç electrònic amb enviaments a domicili, amb la campanya #rosadesantjordiacasa.

 

Roses de la diada de Sant Jordi del 2019
Roses de la diada de Sant Jordi del 2019 (Pixabay/Pablo Valerio)

 

Web per donar atenció psicològica

La conselleria de Salut ha posat en marxa una pàgina web per oferir atenció psicològica pel coronavirus. El web aborda símptomes com l'insomni, la gestió del dol, els records dolorosos o l'ansietat pel confinament i els continguts els ha desenvolupat el Servei de Psiquiatria de l'Hospital Vall d'Hebron.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut