Sant Fruitós de Bages

Catalunya recupera al públic el monestir romànic de Sant Benet de Bages

Sant Fruitós de Bages inaugura de forma oficial el complex turístic i cultural de Sant Benet de Bages. En el mateix complex, una antiga fàbrica s'ha adaptat com a centre de convencions i s'ha creat una fundació per a la investigació alimentària encomanada a Ferran Adrià i Valentí Fuster. Així, Món Sant Benet integra diferents usos i projectes al voltant del monestir. El president de Caixa Manresa, Valentí Roqueta, ha recordat que l'entitat va adquirir el monestir fa set anys, i que ha destinat més de 70 milions d'euros a la seva rehabilitació. José Montilla i una àmplia delegació social i política han assistit a la cerimònia.

Actualitzat

El monestir de Sant Benet, una joia del romànic català amb un miler d'anys d'història, torna a lluir. Ara fa set anys, Caixa Manresa el va adquirir en estat de semiabandó a diversos propietaris privats. Després de quatre anys d'obres i 71 milions d'inversió, es converteix en Món Sant Benet, el gran complex ludicocultural de la Catalunya central.

El claustre romànic presenta intactes els capitells primitius. És l'element emblemàtic del conjunt del monestir restaurat i s'ha convertit en museu dotat de l'última tecnologia. Es pot visitar en tres itineraris, un dels quals mostra la història de la societat catalana a partir de la família del pintor Ramon Casas, propietària del monestir a principis del segle XX.

L'altre element clau és la Fundació Alícia, un centre d'investigació culinària i de promoció del menjar saludable. De la mà del cardiòleg Valentí Fuster i del cuiner Ferran Adrià, pretén posar en valor la gastronomia catalana i evitar els mals hàbits alimentaris. L'antic edifici de la fàbrica acull els serveis i l'espai dedicat a convencions i congressos. Aquest edifici i l'hotel Món, encara en construcció, han de generar ingressos per mantenir el complex.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha destacat l'"excel·lent" rehabilitació d'un dels "símbols de Catalunya" durant la inauguració del complex Món Sant Benet, que ha reunit unes 500 persones. Montilla, que ha presidit l'acte acompanyat dels consellers Josep Huguet, Joaquim Llena i Joan Manuel Tresserras, ha destacat la "postura intel·ligent" de Caixa Manresa en apostar "per la investigació i l'actitud de servei a dur a terme un projecte, fruit de decisió complexa, però que ha acabat amb l'excel·lent restauració d'una part de la història de Catalunya".

Anar al contingut