Un sanitari porta a urgències un pacient a l'hospital Dos de Maig de Barcelona (EFE/Marta Pérez)
Un sanitari porta a urgències un pacient a l'hospital Dos de Maig de Barcelona (EFE/Marta Pérez)

Catalunya podria superar diumenge els 6.000 casos, segons un nou model matemàtic

Aporta previsions, actualitzades diàriament, sobre el nombre de casos que hi haurà a Catalunya, Espanya i la Unió Europea

Xavier DuranActualitzat

Un equip multidisciplinari, format per biofísics i metges, ha elaborat un model matemàtic per fer un seguiment de l'epidèmia del COVID-19. El model serveix també per analitzar l'eficàcia de les mesures que s'estableixin als diferents països.

L'informe que realitzen per a l'oficina d'estratègia de la Unió Europea a partir del model s'actualitza diàriament i inclou prediccions per a Catalunya, Espanya i la Unió Europea. Un cop estigui assegurat el seu correcte funcionament, l'objectiu és incorporar-hi prediccions a una setmana vista.

L'equip l'integren Martí Català i Pere-Joan Cardona, del Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge de Catalunya, de l'Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, i Clara Prats, Sergio Alonso i Daniel López, del grup de recerca en Biologia Computacional i sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Per a Catalunya apuntava a uns 1.228 nous casos per a divendres. Segons el model, diumenge es podrien superar els 6.000 casos.

En el cas d'Espanya i per a aquest divendres, les xifres reals anunciades avui, 19.980 casos confirmats, estan a la part baixa de les previsions del model: entre 19.172 i 21.634.

 

El model matemàtic ha estat en funcionament durant les dues darreres setmanes fent projeccions a curt termini amb un interval de confiança del 99% per a diferents països europeus.

Les prediccions fetes per a Catalunya aquest dimarts indicaven que per a l'endemà hi hauria uns 1.830 casos. Les dades reals eren de 1.866 casos.

Les prediccions fetes per a Espanya aquest dimecres indicaven uns 16.940 casos per a dijous, amb un interval d'error de 15.467 i 18.413. Les dades reals eren de 17.147 casos.

 

Més pessimistes són les previsions del model que utilitza Antoine Flahault, director de l'Institut de Salut Global de la Universitat de Ginebra. Segons un tuit publicat dijous a la tarda, preveu 38.380 casos a Espanya per al cap de setmana.

 

En canvi, els investigadors catalans preveuen un màxim de 30.915 casos per a diumenge.


Col·lapse del sistema sanitari

Fa uns dies, Àlex Arenas i el seu equip, de la Universitat Rovira i Virgili, van donar a conèixer un model matemàtic sobre l'evolució dels casos. Arenas ho va explicar el 14 de març en el programa "Preguntes freqüents" de TV3.

El model calcula les probabilitats de contagi a cada municipi en funció dels paràmetres epidèmics coneguts per aquest virus i la mobilitat interurbana de la població activa.

Els investigadors han desenvolupat una nova eina per predir el factor de sobrecàrrega del sistema sanitari a cures intensives (UCI).

 

En declaracions fetes dimarts a Vilaweb, Arenas preveia un col·lapse del sistema sanitari en menys de deu dies.

Això coincideix amb les declaracions de la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, de possible col·lapse del sistema sanitari la setmana vinent.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutCiència
Anar al contingut