Catalunya, líder en inversió estrangera directa, segons la Cambra de Barcelona

Segons el primer estudi de la Cambra des del canvi de direcció, "no hi ha evidència" d'un impacte significatiu del clima polític sobre la inversió estrangera

Actualitzat

Catalunya concentra el 22,5% de la inversió estrangera real a tot l'Estat, molt per damunt de Madrid, amb un 17,1%. Una diferència que, a més, s'ha anat eixamplant en els últims anys.

És una de les conclusions d'un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona, el primer que es presenta en la nova etapa de la institució, ara presidida per Joan Canadell.

L'informe distingeix entre "capacitat productiva" associada a cada territori -la inversió directa- i les estadístiques oficials que assignen a Madrid més inversió per "l'efecte seu".

Si es té en compte que moltes companyies tenen seu a Madrid i, tècnicament, la seva inversió es vehicula des d'allà, el pes d'aquesta comunitat es dispara, i passa a representar el 68% de tota la inversió estrangera a Espanya. En aquest cas, Catalunya representaria un 13% del total, una diferència que l'estudi qualifica de "distorsió".

 

Impacte de la situació política

Amb aquestes xifres a la mà, la Cambra de Barcelona assegura que "no hi ha evidència" d'un impacte significatiu del clima polític sobre la inversió estrangera, en el període 2012-2017. Ho explica per la fortalesa del teixit empresarial, però va més enllà i subratlla que els inversors no consideraven probable un escenari d'inseguretat jurídic i perjudici econòmic a mitjà i llarg termini.

 

Inversió acumulada de 25.500 milions d'euros

L'estudi analitza la inversió neta acumulada, a partir de dades públiques.

Segons la Cambra, les dades trimestrals i la inversió pública són excessivament "volàtils", i no permeten identificar la tendència de fons. Amb el sistema dels "estocs nets" es neutralitzaria, també, l'anomenat "efecte seu".

A 31 de desembre del 2017, l'estoc net d'actius productius vinculats a la inversió estrangera a Catalunya arriba als 25.593 milions d'euros, que representa un 22,5% del conjunt de l'Estat. Segons la Cambra, la inversió per habitant supera entre un 30% i un 40% la mitjana espanyola en el període 2000-2018, i es mou en valors propers a la mitjana de la zona euro.

 

Estudi íntegre de la Cambra de Comerç de Barcelona:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut