L'evolució de la segona onada de la pandèmia mostra una evolució lenta però positiva en els últims dies a Catalunya (Hospital Clínic/Franciso À…
L'evolució de la segona onada de la pandèmia mostra una tendència a la baixa lenta però positiva en els últims dies a Catalunya (Hospital Clínic/Franciso Àvia)

Catalunya ja compleix un dels criteris de la desescalada: velocitat de contagi a 0,80

La velocitat de contagi baixa 3 centèsimes i ja se situa en el 0,80 i l'índex de rebrot baixa 41 punts a Catalunya fins a situar-se en els 476

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut marcava ara fa deu dies tres criteris per a la desescalada: menys de 300 persones ingressades a l'UCI, menys de 1.000 casos diaris i una velocitat de contagis per sota de 0,80. L'evolució de la segona onada de la pandèmia mostra una tendència a la baixa lenta però positiva i ja compleix un dels tres punts: l'Rho, o taxa de contagi, està a 0,80, després d'un nou descens de tres dècimes.

La consellera de Salut, Alba Vergés, explicava el 5 de novembre quins indicadors calia complir:

"La combinació Rho a 0,80, 1.000 casos i 300 a les UCI ja és un primer objectiu claríssim, que sabem que podem gestionar bé i intentar mantenir"

 

 

Un criteri ja s'ha assolit. Però no és l'única variable positiva on aferrar-se en les últimes dades de la Covid. L'índex de risc de rebrot del coronavirus ha baixat 41 punts i se situa als 476. Queda per sota dels 500 punts per primera vegada des de mitjans d'octubre.
 

 

Aquí es pot consultar l'índex de risc de brot per cada municipi:

 

 

També baixa el nombre de pacients ingressats a l'UCI, amb 580, tres menys que ahir.

L'índex de positivitat dels tests també va a la baixa, ara per sota del 10%, a 9,23. Això significa que de cada 100 tests que es fan, 9 donen positiu. Com més alta és aquesta xifra, més positius hi ha a la població i més probable és que la pandèmia es descontroli. L'OMS considera que la Covid està sota control si l'índex és del 5%.
 

 

Altres indicadors, però, continuen sent alts, tot i que mantenen una tendència a la baixa. Els casos positius confirmats amb proves PCR i tests d'antígens ràpids pugen de 1.871, una xifra diària per sota de 2.000 que feia setmanes que no es veia. I hi ha 58 pacients més ingressats als centres sanitaris i superen els 2.500. També han mort 67 persones més.
 

En els últims 14 dies s'han registrat 622 contagis per cada 100.000 habitants.

 



Desescalada, malgrat tot

Tot i que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha repetit en diverses ocasions els tres criteris de la desescalada, el govern ja ha fixat el 23 de novembre com l'inici del final de les restriccions per la pandèmia.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va explicar que el dia 23 obririen "tota l'activitat a l'aire lliure siguin quins siguin els resultats".
 

L'evolució de les xifres del coronavirus està sent lenta, un mes després de les primeres mesures - tancament de bars i restaurants - i dues setmanes després de l'extensió de les restriccions. Tot i això, la tendència és bona de cara a restringir els contagis i doblegar la corba de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut