Pablo Casado, Pedro Sánchez i Albert Rivera al Congrés dels Diputats
Pablo Casado, Pedro Sánchez i Albert Rivera al Congrés dels Diputats

Catalunya i la ultradreta donen el tret de sortida a la precampanya de PSOE, PP i Cs

Quan falten dos mesos i mig per al 28 d'abril, PSOE, PP i Ciutadans deixen ben clara la lluita entre ells

RedaccióActualitzat

A 70 dies de les generals, PSOE, PP i Ciutadans fixen estratègies. Els tres partits deixen ben clar des de l'inici la lluita entre ells per esgarrapar el màxim de vots i poder governar a La Moncloa. Catalunya és al centre del debat, però s'utilitza per els uns i els altres per atacar-se mútuament.

Pedro Sánchez ha fet una primera crida a la mobilització no només de les esquerres, sinó també de l'Espanya moderada.

"Hem d'apel·lar a l'Espanya moderada, sensata, cabal. Que el que vol és progresar i no retrocedir, però, si mirem a altres parts d'Europa i del món, sabem que aquesta amenaça existeix"

 

 

En un acte a Mèrida, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha advertit Ciutadans, sense citar-lo, que el cordó sanitari que volen posar als socialistes davant de possibles pactes electorals el que fa en realitat és lligar-los a la ultradreta.

 "Amb la mateixa corda que fan aquest cordó es lliguen a la ultradreta"

Sànchez també ha carregat contra Casado per voler retrocedir 40 anys.

"Si no hi ha mobilització, l'abstenció pot donar el triomf a l'extremisme i als posicionaments més ultres i fer retrocedir el país 40 anys"

Sánchez ho ha dit al costat de Guillermo Fernández Vara, el president extremeny, i aquest cop no ha fet cap referència als catalans.

 

 

Per la seva banda, Ciutadans en el primer acte de precampanya a les eleccions generals a Barcelona ha fet un crit als catalans i als espanyols a votar-los. El president de la formació, Albert Rivera, ha fet un discurs molt dur dirigit a Sánchez i ha reivindicat la bandera espanyola com la bandera de la llibertat.

"Això no va de ser més conservador o més socialista, va de ser espanyols i de defensar Espanya"

La líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, ha tornat a dir que el president Quim Torra és un racista i ha assegurat que Ciutadans és "la veu dels silenciats i humiliats" que no ha "venut els catalans":

"Ens han entregat com un botí sempre a canvi del mateix: els nacionalistes donen suport a Madrid i el PP i el PSOE miren cap a una altra banda"

 

 

Catalunya continua al centre del discurs de Pablo Casado. Planteja les eleccions com la tria entre Constitució i unitat d'Espanya o que acabin manant els independentistes a La Moncloa:

"Sánchez ha hagut de convocar eleccions perquè l'hem enxampat venent Espanya als seus enemics"

Casado també ha subratllat que els independentistes són "els més xenòfobs, radicals i racistes"

"Torra valida que etiquetin les cases dels nostres afiliats, com els nazis. Aquesta gent és amb la que estava pactant Sánchez a Pedralbes i l'hem pillat"

El líder del PP assegura que el seu partit continua sent el de sempre i apel·lar a la moderació:

"Aquesta continua sent la formació patriòtica, sensata, moderada, ferma, responsable per treure Espanya de l'embolic. Aquest és el PP de sempre, el centredreta liberal conservador sense complexes, però sense dogmes"

 

Com arriben els partits espanyols al 28A?

Des que, divendres, Pedro Sánchez va convocar eleccions, tots els partits estan ja en plena precampanya. Però no tots arriben a aquests comicis en la mateixa situació. PSOE, Ciutadans i el PP ja tenen la maquinària engreixada, tot i que Casado treballa encara per reforçar el  lideratge dins del partit.

D'altres afronten les eleccions pitjor. Podem hi arriba amb la guerra oberta entre Iglesias i Errejón. I aquí no està clar amb quina marca es presentaran el PDeCAT i Junts per Catalunya. I Vox podria irrompre al tauler fent decantar la balança dels pactes.

Fixant les eleccions el 28 d'abril, Sánchez les ha separat, com li demanaven moltes veus, de les eleccions europees, municipals i en moltes comunitats autònomes, del 26 de maig. Això marcarà el caràcter de les eleccions estatals i evitarà la contaminació amb les altres cites electorals.

Ferran Fernández és consultor polític i té clar que l'avançament electoral l'han aconsellat, precisament, els càlculs dels assessors de Pedro Sánchez.  Els partits ja tenen en marxa la calculadora.

"Hi haurà un vot del 'català emprenyat', de l''espanyol emprenyat'. Això permetrà que molts alcaldes o candidats a les alcaldies es puguin mirar les eleccions més en clau municipal"

Fernández creu que els partits independentistes, que han propiciat la caiguda dels pressupostos de Sánchez, arribaran a les urnes amb l'objectiu de ser decisius per continuar dialogant amb el govern espanyol per reivindicar un referèndum. Això sí, amb la pressió d'un possible vot útil al PSOE. 

"Reivindicar un referèndum, un projecte d'autodeterminació. I, d'altra banda, frenar el que anomenen el tripartit de la dreta  per tenir més opcions d'afrontar un diàleg amb el govern de Pedro Sánchez"

ARXIVAT A:
PPCsPSOEEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut