L'oci nocturn ha estat tancat a Catalunya des del març de l'any passat, amb dos parèntesis curts (ACN/Gemma Sánchez)

Catalunya i les Balears són les úniques comunitats amb les discoteques tancades

Els empresaris del sector demanen que tornin a funcionar les pistes de ball a tot arreu a partir de l'1 d'octubre

Actualitzat

A partir d'aquest dissabte, les discoteques i els locals d'oci nocturn d'Euskadi poden tornar a obrir, segons ha autoritzat el govern, amb condicions. L'horari permès és fins a les tres de la matinada, l'aforament en interiors es limita al 50%, està prohibit consumir a la barra o de peu dret i només es podrà accedir a la pista de ball amb mascareta.

Després d'aquest canvi, Catalunya i les Balears són ara les úniques que mantenen tancat l'oci nocturn.

A l'extrem contrari hi ha Madrid, amb llibertat horària des del 20 de setembre. Les discoteques i els bars de copes poden estar oberts fins a les sis de la matí, com abans de la pandèmia. Tot i això, es mantenen restriccions, com la pista de ball tancada, i alguns empresaris, sobretot dels locals més grans, no obriran fins que es pugui tornar a ballar. A més, de moment, tots els clients han d'estar asseguts en taules i no es poden servir begudes a la barra.

Fora d'aquests casos, l'oci nocturn a Espanya funciona amb hora de tancament i condicions que fa que alguns negocis s'estimin més esperar una mica més perquè el surti a compte.

Al País Valencià, el sector pot tornar a obrir des del 7 de setembre. Pot fer-ho fins a les 3 de la matinada, sense ball, amb un 50% de la capacitat del local i la possiblitat de quedar-se a la barra només per endur-se la consumició.

Uns joves ballen amb mascareta a una discoteca de Salou aquest juny (ACN/Ariadna Escoda)

Queixes dels empresaris

Aquesta setmana, la federació Espanya de Nit, que agrupa els empresaris espanyols d'oci i espectacles, ha demanat al Ministeri de Sanitat que a partir de l'1 d'octubre funcioni tot com abans de la pandèmia i que s'unifiquin els criteris a tot el territori.

A Catalunya, la patronal de l'oci nocturn Fecasarm ha presentat diversos recursos per demanar la reobertura de les discoteques, encara que fos de forma parcial, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat les restriccions de la Generalitat.

A banda dels problemes econòmics que arrosseguen, els empresaris del sector argumenten que la reobertura reduiria els botellons multitudinaris al carrer.

Des de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març de l'any passat, l'oci nocturn de Catalunya només han pogut reobrir tímidament en dues ocasions.

El 19 de juny del 2020, a la desescalada després del confinament, van poder reobrir amb dret a ballar, però tres dies després es van tancar les pistes de ball. Poc després, el 24 de juliol, va tornar a tancar l'oci nocturn, en una de les primeres decisions de Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública.

L'estiu següent, el 21 de juny d'aquest any, es va autoritzar la reobertura de discoteques i bars de nit, que van haver de tornar a tancar el 9 de juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut