Badalona

Catalunya estrena un centre punter per prevenir el càncer i desenvolupar tractaments personalitzats

Catalunya compta des d'ara amb un nou centre d'investigació puntera, l'Institut de Medicina Predictiva i Personalitzada del Càncer, situat a l'entorn de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. El centre treballarà per predir l'aparició de la malaltia i desenvolupar tractaments personalitzats adequats per a cada malalt. L'institut té per ara nou equips d'investigació integrats per 39 especialistes, però a final d'any en tindrà 70, i en el futur s'arribarà a 150. El dirigeix el doctor Manuel Perucho, que s'ha traslladat a Barcelona des de Califòrnia per posar-se al capdavant d'aquest projecte. El centre compta amb un pressupost inicial de 8 milions d'euros i s'ha instal·lat en un edifici de 3.000 metres quadrats. A l'acte inaugural hi han assistit el president de la Generalitat, José Montilla; la consellera de Salut, Marina Geli, i el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet.

Actualitzat
La medicina predictiva, basada en la informació que facilita la seqüenciació del genoma, avalua la susceptibilitat de les persones per desenvolupar determinades malalties per generar a partir d'aquí pràctiques clíniques preventives. Segons ha explicat el mateix Perucho, la missió de l'IMPPC és identificar les bases moleculars que permeten predir el desenvolupament del càncer, des de l'hereditari fins al familiar, i l'esporàdic i el seu tractament personalitzat. De moment, l'institut centrarà la seva investigació en els factors de risc per al càncer gastrointestinal i es coordinarà després amb altres grups d'investigació que treballen amb altres càncers.

Segons el director del centre, en el futur serà possible que cada persona disposi d'una targeta personal amb el seu perfil genètic, utilitzant la informació del genoma. La informació que contindria aquesta targeta permetria conèixer la susceptibilitat de cada persona per desenvolupar determinats càncers i facilitaria detectar la malaltia en fases molt inicials, fins i tot presimptomàtiques, i després prescriure fàrmacs dissenyats per a aquell pacient.

Una de les peces fonamentals de l'IMPPC serà la creació d'un banc d'ADN, que comptarà, quan estigui a ple rendiment, amb 50.000 mostres d'ADN de la població sana de Catalunya, i que serà recollida bàsicament a partir dels bancs de donants de sang. De moment, aquest banc d'ADN és un projecte a cinc anys vista que no té encara garantit el finançament necessari (uns set milions d'euros).
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut