Barcelona

Catalunya és una de les comunitats més desafavorides per l'actual sistema de finançament

Quan som a la recta final de les negociacions pel nou finançament autonòmic, les xifres demostren com l'evolució de l'actual sistema ha estat molt desfavorable per Catalunya. Cada cop està més mal finançada, mentre que comunitats que d'entrada són més pobres, acaben disposant de molts més diners per habitant. En els primers sis anys d'aplicació del model de finançament vigent, un català ha aportat a les arques públiques amb el pagament dels seus impostos un 22% més que la mitjana espanyola.

Actualitzat
TV3 ha tingut accés a les dades comparatives entre comunitats autònomes que es desprenen de l'última liquidació. Els càlculs revelen que si la mitjana del que rep cada comunitat és 100, al principi d'aplicar-se el model vigent, Catalunya fregava la mitjana. En sis anys, però, a Catalunya li han tocat menys diners en el repartiment. El mateix passa a les Balears, que amb el temps també han anat perdent recursos.

En canvi, hi ha altres comunitats que n'han sortit beneficiades. És el cas de Galícia, que ha passat de rebre un 10% més que la resta a un 15% més. Extremadura, que ara està sobrefinançada en més d'un 25%, també ha vist com el sistema actual l'ha beneficiada enormement.

Amb el nou model també s'hauria de veure la diferència dels diners que, al capdavall, cada govern autonòmic pot acabar destinant per cada habitant. Ara, mentre a Catalunya la Generalitat amb prou feines es pot gastar poc més de 2.200 euros per ciutadà, a Extremadura aquesta quantitat s'eleva fins a 3.000 euros. Aquests diners que serveixen per finançar exactament les mateixes competències, tant a Catalunya com a Extremadura.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut