Barcelona

Catalunya es cobreix de neu amb el primer episodi de fred siberià

Catalunya ha quedat emblanquinada en bona part del territori amb el primer episodi de fred siberià. Les comarques més afectades han estat les del prelitoral i les de l'interior, com el Bages, la Selva, el Solsonès o Osona. La neu ha començat a caure a la nit i ha arribat a ran de mar, a platges com la de Blanes o Calella. A mesura que ha anat passant el matí, la neu ha arribat arreu del Maresme, on els veïns de Mataró, Montgat i fins i tot a Badalona, han vist, des de primera hora del matí, com la neu queia i agafava en cotxes i arbres. En el cas de la ciutat de Barcelona, la neu ha començat a caure a primera hora, als barris de la part alta de la ciutat. La previsió és que les nevades tornin aquesta tarda, i que en alguns punts de l'interior els gruixos puguin arribar als 10 centímetres.

RedaccióActualitzat
L'onada de fred siberià ha deixat nevades a nivell del mar i està sent més important del previst. Així, la neu ha arribat a cota zero i ha emblanquinat diverses platges del litoral català, els dos vallesos i sobretot la Catalunya interior. Al llarg del matí la neu ha continuat caient i ha anat guanyant força i s'espera que pugui ser important cap a les quatre de la tarda.

Davant d'aquesta situació, la recomanació de Protecció Civil és anar a buscar els nens a escola abans de dinar.

Gruixos de 9 centímetres a Osona


Durant la nit, les nevades han afectat en primer lloc més intensament les comarques del Bages i l'Anoia, i després s'han desplaçat cap a Osona. Els gruixos registrats van dels 9 centímetres acumulats a Espinelves, a Osona, a 1,5 centímetres a la capital gironina, passant pels 5 centímetres a Calders, 3 centímetres a Breda i els 2 centímetres acumulats a Monistrol de Montserrat i Moià.

A última hora de la matinada ja han arribat a les comarques de Girona, Tarragona i Lleida, amb intensitat entre feble i moderada. Amb tot, Lleida està sent, juntament amb Tarragona, la demarcació catalana que menys està notant per ara els efectes de les nevades, que tot i així han deixat els camps emblanquits i uns 200 alumnes sense classe com a mesura de precaució.

En canvi, al Gironès, el transport escolar s'ha suspès, per decisió del Consell Comarcal i també s'han hagut de suspendre algunes rutes a Lleida, a la Segarra, a l'Urgell i a les Garrigues.

Previsió de nevades més fortes

Les previsions estan canviant i apunten que el fred augmentarà després que les nevades han estat nombroses i amenacen de guanyar força a partir de les quatre de la tarda.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha decidit elevar al seu nivell màxim el nivell d'alerta per fred i neu.

Per la seva banda, a Barcelona, l'Ajuntament ha decretat la fase d'emergència 1 davant de la presència de neu a la ciutat, i a la Universitat Autònoma s'han suspès les classes i s'ha engegat el pla d'evacuació del campus.

Barcelona, en fase d'emergència 1 per neu

De fet, l'Ajuntament de Barcelona ha decretat la fase d'emergència 1 en començar a nevar a la ciutat, després que s'han acumulat petites quantitats a les zones més altes, on alguns col·legis han suspès les classes.

Protecció Civil ha elevat el pla NEUCAT a fase d'emergències per les nevades, i també el PROCICAT per baixes temperatures arreu del país i fort onatge a la Costa Brava.

La Generalitat té preparades 115 màquines llevaneu i 95 dipòsits de sal, amb capacitat per a 4.000 tones de sal cadascun, per evitar que es glacin les carreteres del país.

De moment no hi ha incidents greus, tret d'un tram de l'Eix Transversal tallat unes hores i afectacions en algunes altres carreteres secundàries. Segons ha informat Protecció Civil, la neu ha tallat durant aquesta nit l'Eix Transversal, C-25, entre Cervera (Segarra) i Calaf (Anoia), però aquest matí ja ha pogut ser reoberta gràcies a les màquines llevaneu. A Fogars de Montclús, al Vallès Oriental, la carretera BV-5119 també està tallada. Mentre, és obligatori l'ús de cadenes en altres vies com la C-59, la C-141 la C-142b i C-28.

Consells davant el fred i la neu

Pel que fa als consells per evitar riscos, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha demanat que els ciutadans "evitin moure's més del compte, més enllà de les obligades per l'escola o la feina". Puig també ha anunciat que el departament d'Ensenyament ha demanat a les escoles que es cancel·lin les possibles excursions programades per divendres.

El responsable d'Interior ha alertat també de possibles incidents domèstics com a conseqüència de l'ús d'estufes i escalfadors a casa. Els col·lectius més vulnerables també han de ser conscients de l'episodi de baixes temperatures.

Malgrat les previsions de baixes temperatures, el conseller d'Interior, Felip Puig, no ha volgut pintar una situació d'extrema gravetat, però sí que demana extrema precaució per evitar conseqüències.

Hi ha més de 25 municipis que han activat els plans d'emergència local, així com diversos consells comarcals. També s'han obert determinades instal·lacions i equipaments per oferir aixopluc a qui el necessiti.

Fred glacial a qualsevol cota

La previsió meteorològica és que l'onada de fred arribi aquest dijous amb caiguda de les temperatures i davallada de la cota de neu, que ja ha arribat fins a ran de costa. Aquest dijous s'espera un ambient de fred glacial, però a partir de divendres encara hi podria haver un segon episodi de nevades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut