Espanya situa el seu dèficit en el 2,63% del PIB i surt del Procediment de Dèficit Excesiu (PDE)

Catalunya compleix l'objectiu de dèficit autonòmic, fixat en el 0,4% del PIB

La ministra d'Hisenda diu que controlarà els comptes de la Generalitat mentre duri "la incertesa política"

Actualitzat

El Ministeri d'Hisenda no preveu aixecar les mesures de control reforçat sobre els comptes de la Generalitat perquè es mantenen les condicions que es van establir el 2015 per "la incertesa política".

La responsable del departament, María Jesús Montero, ha assegurat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que, de moment,  "no hi ha previsió d'aixecar" aquest control.

Ha recordat que aquesta mesura es va establir "bàsicament per la incertesa política generada per les manifestacions que produeix i que va produir el govern de la Generalitat".

 

 

Aquesta decisió es situa al marge de les dades de dèficit conegudes aquest divendres que assenyalen que Catalunya va complir el 2018 l'objectiu fixat per a les autonomies, en quedar-se en el 0,4%.

Catalunya ha pogut substituir així el Fons de Liquiditat Autonòmica( FLA)  per un altre fons que comporta enviar a Hisenda menys volum d'informació.

La ministra ha explicat també que el dèficit públic del 2018 ha quedat en el 2,63 % del PIB, la qual cosa situa a Espanya en condicions d'abandonar, després de deu anys, el Procediment de Dèficit Excesiu (PDE) que implica el control dels comptes per part de Brussel·les.

Espanya era l'únic pais sotmés a aquest control.

Les autoritats europees ho hauran de confirmar.

Tot i així, Espanya incompleix l'objectiu de dèficit oficial, que era del 2,2 % del PIB, si bé se situa per sota de la previsió que el propi govern central havia enviat a Brussel·les (2,7 % del PIB).

Pel que fa al control reforçat dels comptes de la Generalitat van començar el 2015, quan el departament dirigit per Cristóbal Montoro va exigir la certificació per la Intervenció General de la Generalitat de la destinació de totes les despeses.

L'objectiu era evitar que es poguessin utilitzar per finançar el procés d'independència.

 

 

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
Anar al contingut