Barcelona

Catalunya aprovarà una llei pròpia que limiti el dèficit abans que ho faci el govern de l'Estat

La Generalitat ha decidit tirar endavant una llei pròpia d'estabilitat pressupostària, que estarà enllestida abans que el Congrés aprovi la llei espanyola que també hi fixarà un límit i que ha de desenvolupar el nou article 135 de la Constitució. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha anunciat que la norma s'aprovarà "tan aviat" com es pugui, però no ha revelat si també determinarà un topall per al dèficit fiscal. En qualsevol cas, Homs ha admès que la llei catalana no podrà contradir el text constitucional, perquè podria ser recorreguda al Tribunal Constitucional. Homs ha considerat que les mesures d'estalvi aprovades pel Parlament català donen més credibilitat que la reforma constitucional.

Actualitzat
Mentre que es debatia al Congrés dels Diputats sobre la modificació constitucional, el govern català ha reiterat el seu rebuig a la reforma perquè "no serveix per donar confiança als mercats" i va "en contra de l'autogovern de Catalunya". Després de denunciar el "menyspreu absolut" del govern espanyol cap a la Generalitat, per no haver-la informat dels plans, Homs ha anunciat que el govern hi contraatacarà amb una llei pròpia que posi límit al dèficit públic.

Homs no ha revelat quin límit fixarà la llei -la llei espanyola preveu que el dèficit públic màxim de les autonomies sigui del 0,14%- ni quan s'aprovarà, tot i que confia que sigui abans de finals d'any. La intenció és legislar abans que ho faci el Congrés, cosa que oferirà més garanties de cara a respectar les competències catalanes quan hagi entrat en vigor la llei orgànica que aplicarà la reforma constitucional.

El portaveu de l'executiu ha recordat que l'aprovació d'una llei d'aquestes característiques era un dels acords que va tancar el govern amb el PP per aconseguir el seu suport en els pressupostos del 2011.

Respecte de la reforma constitucional, l'executiu d'Artur Mas considera contradictori aprovar d'urgència un canvi que fixa criteris que s'aplicaran a partir del 2020. També lamenta que s'hagi perdut l'oportunitat de fixar un límit al dèficit fiscal.

Abans de la reunió del consell de govern, la primera després de les vacances, el portaveu de l'executiu ha augurat, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", que una majoria del Parlament rebutjarà la reforma constitucional, tot i el suport dels socialistes i els populars catalans.

En aquest sentit, Homs ha volgut posar l'accent en el fet que és la cambra catalana qui té la representació del poble de Catalunya i ha remarcat que ni el PSOE ni el PP poden donar lliçons sobre l'austeritat pressupostària després d'haver demostrat una "enorme irresponsabilitat" en aquest tema.

Homs també s'ha mostrat favorable a votar aquesta qüestió "tan rellevant" en referèndum.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut