Catalangate: Bolaños i Vilagrà es reuniran diumenge per abordar l'espionatge de Pegasus
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, es reunirà demà amb el ministre Bolaños

Catalangate: reunió de Vilagrà i Bolaños aquest diumenge per l'espionatge de Pegasus

La trobada al Palau de la Generalitat per tractar de les escoltes a dirigents independentistes es fa després que Aragonès hagi congelat les relacions amb el govern espanyol

RedaccióActualitzat

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, es reuniran aquest diumenge, segons han informat fonts del govern espanyol. La reunió tindrà lloc al Palau de la Generalitat, començarà a les 10 i està previst que després atenguin els mitjans de comunicació de forma separada.

La trobada arriba en plena polèmica per l'espionatge a dirigents independentistes catalans que ha revelat una investigació publicada per The New Yorker i The Citizen Lab, un baboratori de la Universitat de Toronto.

D'acord amb aquest informe, 65 persones de l'àmbit de l'independentisme, entre les quals hi ha els presidents Quim Torra i Pere Aragonès, haurien estat espiades amb el programari de ciberespionatge Pegasus, que només poden adquirir els estats.
 

El govern espanyol vol mantenir el diàleg

Davant l'anunci d'aquesta trobada, fonts del Govern espanyol asseguren que és "molt important seguir mantenint la mateixa voluntat de diàleg que s'ha anat practicant fins ara amb el Govern de Catalunya, des que Pedro Sánchez és president". Afegeixen que el camí a seguir és "la cooperació institucional i el diàleg".

Aquests darrers dies hi ha hagut diversos contactes entre La Moncloa i la Generalitat, que han desembocat en la reunió que tindrà lloc demà.

Catalangate: Bolaños i Vilagrà es reuniran diumenge per abordar l'espionatge de Pegasus
El ministre de Presidència, Félix Bolaños, en una imatge d'arxiu (Europa Press/Alberto Ortega)

Aragonès havia demanat un "cara a cara" amb Sánchez

La reunió entre Vilagrà i Bolaños arriba després que dimarts Aragonès va congelar les relacions polítiques amb el govern espanyol, va exigir responsabilitats i va instar Pedro Sánchez a mantenir una conversa "cara a cara" sobre l'espionatge massiu de polítics i activistes independentistes.

En una compareixença acompanyat dels consellers de la Generalitat, Aragonès va afirmar que "es fa difícil poder confiar en qui t'ha estat espiant" i que la confiança en el govern de l'estat i les seves institucions "és mínima".

Pere Aragonès, en la compareixença per valorar les informacions sobre l'espionatge a polítics i activistes independentistes
Pere Aragonès, en la compareixença per valorar les informacions sobre l'espionatge a polítics i activistes independentistes (EFE/Toni Albir)

Dificultats per aclarir el Catalangate

La investigació del cas d'espionatge a l'independentisme està generant reaccions de les formacions polítiques. Cada vegada més grups estan disposats a exigir que s'aclareixin els fets, tot i que per vies diferents. Mentre que els partits espiats i Podem volen una comissió d'investigació al Congrés, el Partit Popular demana que es convoqui la Comissió de Secrets Oficials, una opció, d'entrada, amb força entrebancs.

Divendres el PP va obrir la porta a investigar el cas. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, va dir que investigar el cas "seria bo, sobretot pel moment d'incertesa que es viu per aquesta qüestió" i per "esvair cap mena de dubte".

La Comissió de Secrets Oficials, que té la tasca de controlar les activitats del Centre Nacional d'Intel·ligència, no es reuneix des de fa tres anys perquè PP, Vox i Ciutadans hi veten la presència d'ERC, Junts per Catalunya i Bildu.

Yolanda Díaz té por de ser víctima d'escoltes

Aquest dissabte, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha reconegut que té por de ser també objecte d'escoltes telefòniques.

Ho ha dit al programa "El suplement" de Catalunya Ràdio, on ha estat entrevistada juntament amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb motiu de la Diada de Sant Jordi.

 

ARXIVAT A:
EspionatgeGeneralitat de CatalunyaGovern espanyolCatalangate
Anar al contingut