L'Havana

Castro titlla Bush d'apocalíptic i creu que l'obtenció de més diners per l'Iraq li permetrà continuar la matança

El líder cubà Fidel Castro s'ha pres amb empenta la seva activitat editorialista i ja ha publicat el seu quart article en cinc dies. En aquest, afirma que el president dels Estats Units és una "persona apocalíptica" que podrà "prosseguir la matança" després de l'aprovació de 100.000 dòlars addicionals al Congrés nord-americà per a la guerra a l'Iraq i l'Afganistan. En l'article, Castro parla de la situació a l'Iraq i de l'escalada armamentística, un tema que ja havia abordat dilluns en un altre editorial en què criticava el primer ministre britànic, Tony Blair, i els seus plans per adquirir submarins nuclears.

Actualitzat
Fidel Castro va reaparèixer en el panorama públic a finals de març a través d'un editorial i, des de llavors, ja n'ha escrit una dotzena. L'últim, aquest mateix divendres, parla del president dels Estats Units i de la guerra a l'Iraq després que les cambres legislatives d'aquest país van aprovar destinar una partida de 100.000 dòlars per a l'Iraq i l'Afganistan sense fixar un calendari de retirada. El líder cubà assegura que Bush es vanagloriava d'haver guanyat la batalla als seus adversaris al Congrés i afegeix que ara George Bush té "tot els diners que necessita per duplicar, com desitja, l'enviament de soldats nord-americans a l'Iraq i prosseguir la matança".

Sobre la situació a l'Iraq, el revolucionari ara convalescent de la "misteriosa" malaltia que el manté apartat del poder des de fa deu mesos assegura que els problemes a la regió s'agreugen i que "qualsevol opinió sobre les últimes proeses del president nord-americà es converteix en cadàver en qüestió d'hores". El més dramàtic, segons Castro, és que "el que espera que passi costarà vides al poble nord-americà", en referència a l'advertència de Bush que seria un estiu crític a l'Iraq.

L'article va ser publicat aquest divendres, just la vígilia de complir-se deu mesos de l'última aparició pública de Castro, el 26 de juliol del 2006 a Holguín, a l'est del país. Pocs dies després es coneixia la seva decisió de traspassar els poders al seu germà, Raúl Castro, com a conseqüència d'una operació quirúrgica. El líder cubà va trencar el silenci sobre la seva salut dimecres passat per assegurar que "ha anat millorant" després de sotmetre's a diverses operacions i de dependre durant "molts mesos de venes punxades i catèters" a través dels quals rebia bona part dels aliments.

En els seus articles, Castro opina sobre diversos temes internacionals i, a principi de setmana, per exemple, l'objecte de les seves crítiques va ser Tony Blair i el nou submarí model Astut del govern britànic. Res, però, sobre el seu suposat retorn o qüestions de caire intern, tret del 8 de maig, quan va referir-se a l'intent de dos reclutes de segrestar un avió que es va saldar amb un oficial mort.
Anar al contingut