Panamà

Castro i Obama es reuneixen de manera privada en el marc de la Cimera de les Amèriques

La primera trobada entre un líder cubà i un de nord-americà des del triomf de la revolució cubana ara fa gairebé 50 anys.

RedaccióActualitzat

Barack Obama i Raúl Castro fan un pas més en el llarg trajecte cap a la reconciliació entre tots dos països. Els dos mandataris s'han reunit en el marc de la Cimera de les Amèriques. Ha estat una reunió privada. La primera trobada entre un líder cubà i un de nord-americà des del triomf de la revolució cubana. Una enemistat que ha durat gairebé 50 anys. Una trobada que pot ser l'origen d'un canvi en les relacions.

És una reunió "històrica", ha admès el mateix Obama, que ha reconegut que la història entre els dos països és "complicada". Però ha fet una crida a "girar full" i construir una nova relació. "Ara estem en condicions d'avançar en el camí cap al futur", ha subratllat el president nord-americà.

Castro ha dit que hi ha voluntat d'avançar però que a tots dos el que ara els cal és "paciència". El mandatari cubà ha sostingut que "pot ser que ens convencin d'unes coses i d'altres no, no cal fer-se il·lusions". En afirmar que els dos països han de dialogar "amb molt respecte", el líder cubà ha reconegut que hi ha "moltes diferències" entre els dos governs.

Primer gestos, després fets?

Després de la reunió, Obama ha fet una roda de premsa on ha parlat d'aquesta nova era de compromís i participació amb Cuba, encara que reconeix que hi haurà esculls a salvar.

De fet, la Cimera de les Amèriques de Panamà s'ha acabat sense compromisos en ferm per al desbloqueig de les relacions entre Cuba i els Estats Units. Els nord-americans no han exclòs encara Cuba de la llista de països que financen el terrorisme. Obama s'ha compromès a estudiar-ho.

Tampoc s'ha posat data a la reobertura d'ambaixades, però a Panamà s'han vist molt gestos i molts passos per restablir les relacions entre tots dos països. 

Encaixada de mans i elogis

La matinada de dissabte Obama i Castro ja havien encaixat la mà i durant el plenari de la Cimera de les Amèriques han intercanviat elogis i mirades al futur.

Barack Obama ha explicat que els Estats Units no seran presoners del passat pel que fa a la seva relació amb Cuba i fa una aposta pel futur.

"La guerra freda fa temps que s'ha acabat. I no estic interessat a mantenir disputes que, francament, van començar abans que jo nasqués. El que m'interessa és solucionar problemes, treballar amb vosaltres"

Raúl Castro, en un discurs de 50 minuts, ha elogiat l'honestedat d'Obama, que atribueix als seus orígens humils. Diu que l'exculpa de la política dels seus predecessors a Washington vers l'illa.

El president cubà ha parlat per primera vegada en una Cimera de les Amèriques. De fet, Raúl Castro ha començat el discurs dient que ja era hora que fos ell qui pogués parlar en nom de Cuba.

La Cimera de les Amèriques es qualifica d'històrica perquè s'hi reuneixen per primera vegada en dècades els 35 caps d'estat i de govern del continent.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut