Sant Fruitós de Bages

Castells titlla de "normal" i d'"interès per a tots" l'emissió de bons de la Generalitat

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha respost a les crítiques que interpretaven l'emissió de bons de la Generalitat com l'evidència que la situació econòmica del govern català és dolenta. Castells ha apel·lat a la responsabilitat: "El que no es pot fer és jugar amb la solvència del país. No es pot dir que estem en bancarrota. Això no ho faria cap persona en un país seriós". El conseller ha subratllat que l'emissió de bons és "d'enorme interès per a tots" i ha demanat que "no es polititzi" ni s'utilitzi la mesura per atacar el govern.

Actualitzat
La Generalitat va anunciar l'emissió de bons destinats a particulars per un valor de 1.500 milions d'euros, ampliables a 2.500 milions d'euros. La inversió serà a partir de 1.000 euros a un termini d'un any i un interès del 4,75%. És la primera vegada que el govern català fa una operació d'aquestes característiques.

Després que s'anunciés la mesura, les crítiques han estat nombroses. El líder de CiU, Artur Mas, ha alertat que l'emissió de bons per a particulars hipotecarà les finances de la Generalitat. Mas no critica la mesura sinó els interessos -el 4,75%-, que haurà de pagar l'administració a partir de l'any que ve.

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha volgut respondre a aquestes i altres declaracions. L'emissió de bons que farà la Generalitat per a particulars serà atractiva pels inversors i és necessària per les finances públiques. Així s'ha defensat Antoni Castells, que remarca que l'únic objectiu de l'emissió de bons és obtenir finançament, i ha negat que sigui conseqüència d'una situació "d'emergència o improvisada". De fet, aquesta possibilitat ja es va plantejar quan el mercat exterior va tancar a la primavera. 

L'operació "ha aixecat més polèmica de la que ens hagués agradat. Crèiem que tothom tindria seny per no polititzar una qüestió d'interès de país", ha afegit. El titular d'Economia no entén "com es relaciona l'emissió de bons amb dir que la situació de la Generalitat és molt dolenta"."Ni el PP espanyol, que ha jugat amb tot, ha creuat aquesta línia quan Espanya no col·locava el deute als mercats". Fer aquestes insinuacions "mina la credibilitat de la Generalitat als mercats. És una raó de responsabilitat institucional i no per crear una alarma absolutament injustificada", ha explicat Antoni Castells.

Els experts veuen de bon ull l'emissió i creuen que tindrà bona acollida malgrat que no descarten que pugui tenir efectes sobre el sector financer. El conseller d'Economia ha defensat les bones condicions de l'emissió de bons, afirmant que es tracta d'un producte "atractiu" i totalment "segur".

La Generalitat treballa ara perquè els bons ja estiguin disponibles en bancs i caixes a principis de la setmana vinent. Serà a partir d'aleshores que es podrà començar a mesurar l'èxit de la col·locació, i si el govern català troba en els petits inversors la confiança que no ha inspirat en els mercats internacionals.

1.500 milions de finançament

L'emissió començarà a finals d'octubre i d'entrada serà de 1.500 milions d'euros, ampliables a 2.500. Els particulars podran adquirir els bons a partir de 1.000 euros i el cap d'un any es retornaran amb un interès del 4,75%.

Ara encara falta saber quines entitats financeres hi participaran i quina comissió rebran. Els economistes consideren que l'emissió de bons serà positiva per als comptes de la Generalitat i per als estalviadors.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut