Un pare i una filla castellers, abraçats, molt emocionats, en la represa de la la diada de Santa Tecla
La diada castellera de Santa Tecla d'enguany ha estat carregada d'emoció (ACN/Núria Torres)

Castells en 13 minuts per Santa Tecla en la primera diada castellera en pandèmia

Castells exprés, públic assegut i testos d'antígens a tothom per a la primera diada castellera en pandèmia

Ha calgut esperar, però ja són aquí. Per primer cop des que va començar la pandèmia, s'ha fet una actuació conjunta de diverses colles castelleres.

Una diada com toca. I havia de ser per Santa Tecla, amb la Jove de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, i els Xiquets del Serrallo enlairant-se ben amunt.

Ha estat una diada atípica, amb l'emoció a flor de pell i castells exprés. En 13 minuts les quatre colles locals han aixecat construccions de gamma - amb el 3 de 7 com a sostre - i nombrosos pilars.

A plaça hi havia més de mig miler de castellers -140 per colla-, tants com espectadors asseguts. Una estampa insòlita per a una diada castellera.

El temps ha fet patir a primera hora, però ha respectat la represa de la diada de Santa Tecla. Totes les colles han descarregat un 3 de 7, a excepció dels Xiquets del Serrallo, que han optat per un 4 de 6 amb l'agulla. Són uns castells lluny de les exhibicions d'altres anys, però que han servit de primer tast de la diada de Santa Tecla.

Els pilars conjunts de les quatre colles tarragonines durant la diada
Els pilars conjunts de les quatre colles tarragonines durant la diada (ACN/Núria Torres)

Les quatre colles han fet quatre pilars de 5 i, finalment, diversos pilars de lluïment i comiat.


La diada més preparada

Els 13 minuts de l'actuació contrasten amb les hores de preparació que ha requerit la jornada. Les colles s'han sotmès a un assaig clínic amb testos d'antígens i ha calgut un protocol especial de l'Ajuntament de Tarragona, avalat pel Procicat.

Les 535 persones de públic assistent han hagut de fer reserva per ser a la plaça. Les entrades, que es van posar a la venda dimecres, es van esgotar en sis minuts. I han pagat un dipòsit de dos euros, que es retornarà en cas d'haver assistit a l'actuació.

La canalla de la Colla Jove de Tarragona, entrant a la plaça de la Font
Les colles han estat ben puntuals per entrar a la plaça de la Font (ACN/Núria Torres)

Els últims que quedaven per obrir

Els castells eren el darrer sector de cultura popular que quedava per obrir. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha agraït "la paciència" i "responsabilitat" de les colles.

"Si tot va bé i les darreres dades epidemiològiques milloren, això és el principi d'una reobertura amb molta més normalitat."

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha destacat l'emoció recuperada des del balcó de l'Ajuntament.

Ricomà ha posat de relleu l'elaboració de l'estudi clínic de la Xarxa Sanitària de Santa Tecla, que "oferirà al món casteller un protocol que permeti una represa definitiva dels castells arreu".

 

ARXIVAT A:
Castellers
Anar al contingut