Barcelona

Castells diu que les balances fiscals demostren la magnitud del dèficit de Catalunya

Un cop fetes públiques les balances fiscals, el conseller d'Economia, Antoni Castells, adverteix el govern del PSOE que no s'entesti a dir que el sistema funciona, perquè, segons ha dit, ha quedat demostrat amb xifres la magnitud del dèficit fiscal de Catalunya. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Castells ha insistit que a partir d'ara Catalunya, les Illes i el País Valencià, que comparteixen el problema, haurien de fer front comú per exigir un tracte fiscal més just. El conseller ha puntualitzat les seves declaracions, en què apostava per governar des de la centralitat i no des dels extrems. Segons ell, no es referia a la sociovergència, sinó que volia fer una crida a la unitat en els grans temes de país.

Actualitzat
El conseller Antoni Castells creu que la publicació per part del govern espanyol de les balances fiscals ha provat definitivament que el dèficit fiscal de Catalunya és massa alt i que s'ha de retallar, amb l'Estatut, fent que l'Estat inverteixi més a Catalunya. El conseller d'Economia espera que a partir d'ara acabin les desqualificacions que titllen els catalans d'insolidaris.

Castells ha respost les declaracions que va fer durant la presentació de les xifres del govern espanyol el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, en el sentit que les balances fiscals reforcen la validesa de l'actual sistema. Segons Castells, l'única cosa que funciona de l'actual model és el flux entre comunitats riques i comunitats pobres, però fora d'això cal fer un punt a part.

El conseller també ha aprofitat per puntualitzar les declaracions en què apostava per governar des de la centralitat. Segons Castells, governar des de la centralitat no passa per una gran coalició governamental entre socialistes i CiU, sinó perquè l'acció de govern es faci "pensant en el 90% del país, i això és possible pensant en els interessos generals, i posant una dinàmica potent d'acció de govern, d'eficàcia i d'un lideratge com el que hi ha".

Tot i això, el conseller sí que creu que CiU i el PSC, malgrat que rivalitzen entre ells per governar, han d'estar d'acord en els temes relacionats amb les "regles de joc" perquè és imprescindible, ha afirmat, per assegurar l'èxit de la negociació amb l'Estat. Castells també ha insisit a demanar la unitat d'acció de les comunitats amb dèficit fiscal per exigir un tracte més just.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut