La zona del Masnou amb cases afectades per les flames
La zona del Masnou amb cases afectades per les flames (ACN/Gemma Tubert)

Castell d'Aro recupera la normalitat després del foc: "Vam veure flames de 30 metres"

L'incendi es va declarar cap a la una del migdia i les flames van agafar per sorpresa turistes i persones amb segones residències a la zona de Castell i Santa Cristina d'Aro

Redacció/ACNActualitzat

La temperatura i la humitat de la nit han ajudat els bombers a mantenir estabilitzat i perimetrat l'incendi que es va declarar divendres al migdia a Castell d'Aro, al Baix Empordà.

A partir de la mitjanit, els 350 veïns i turistes que havien estat desallotjats de cases i establiments turístics de les urbanitzacions més pròximes al foc ja han pogut tornar a les seves residències.

Tot i que el foc no està controlat encara, ja no es veuen flames i queda alguna petita columna de fum que els bombers vigilen i remullen per impedir que hi hagi revifades.

Una situació ben diferent de la que van viure la tarda de divendres els centenars de veïns de les urbanitzacions les Teules, la Coma o el Masnou. I també els turistes que s'allotgen aquests dies en resorts i establiments hotelers de la zona.

L'incendi es va declarar cap a la una del migdia i les flames van agafar per sorpresa molts turistes i persones amb segones residències a la zona de Castell i Santa Cristina d'Aro. Les flames van avançar molt de pressa, empeses en part pel vent que hi bufava.

 

A la urbanització el Masnou, el foc va arribar ben bé a tocar d'algunes cases i va cremar alguns jardins. Per sort, cap habitatge va resultar cremat.

Als treballadors d'una empresa que s'encarrega de vigilar i preparar les segones residències abans de l'arribada dels seus propietaris, les flames els van sorprendre mentre preparaven la casa d'un client. "Vam veure fum per darrere de la piscina i vam decidir marxar. Vaig avisar els altres clients que eren per aquí i, després que la policia ens ho demanés, vam anar a Platja d'Aro", explica Bert Vandelvelde.

El foc de Castell-Platja d'Aro va arribar a tocar d'algunes cases
El foc de Castell-Platja d'Aro va arribar a tocar d'algunes cases (ACN/Gemma Tubert)

Al resort Hapimag, un establiment turístic amb capacitat per a unes 600 persones, aquest divendres en tenia 250 allotjades. En poca estona els van haver de desallotjar tots amb l'ajuda dels Mossos d'Esquadra.

El seu director, Oliver Glaser, explica que les flames van pujar des de baix de la muntanya molt ràpidament fins a arribar a la zona del golf: "Hi havia flames de fins a 30 metres, vistes des d'aquí", explica.

Glaser lloa la tasca dels Bombers i dels equips d'extinció i emergències, a qui considera "clau" en l'estabilització de l'incendi. Diu que estaven preparats i que l'evacuació es va poder fer ràpidament i sense incidents:

"Va ser rapidíssim, pel vent, que va canviar tres o quatre vegades la direcció... Va ser molt difícil per als bombers. Però després gràcies a ells i a l'excel·lent col·laboració entre l'alcaldia, oficials, bombers, policia i gent de Protecció Civil, han aconseguit matar el foc en poques hores."

Cap a la mitjanit, els clients van poder tornar al resort i aquest dissabte, malgrat el pas constant d'helicòpters dels Bombers que sobrevolen la zona, els turistes han recuperat la "normalitat" d'unes vacances.

Les flames van pujar ràpidament fins a dalt de la carena impulsades per la marinada
Les flames van pujar ràpidament fins a dalt de la carena impulsades per la marinada (ACN/Gemma Tubert)

Alguns recorden l'episodi de l'incendi gairebé com una anècdota, fins i tot, "emocionant". És el cas d'en Christian. Ell va arribar dimarts al resort amb la seva família i estava banyant-se a la piscina quan van començar a veure com núvols i a sentir olor de cremat. Diu que tot va passar molt de pressa i que de seguida els van evacuar:

"Érem a la piscina, nedant, tot era perfecte i, de cop, el cel estava com més ennuvolat, i se sentia olor de cremat. Cada cop se sentia més fort. Vam veure helicòpters que s'acostaven, va ser gairebé "emocionant" fins que el propietari ens va dir que ens havien d'evacuar."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut