La tendència a buscar cases en zones poc poblades podria afavorir l'equilibri territorial

Cases amb jardí i pisos amb llum i terrassa, els més buscats en ple confinament

El teletreball obliga a repensar els habitatges per adaptar-los com a nou lloc de treball

Gemma NavésActualitzat

Un confinament de prop de dos mesos ha fet que molta gent es pregunti si el lloc on viu és el més apropiat. No tothom es pot permetre aquesta reflexió enmig d'una crisi econòmica, però la falta de llum de molts pisos s'ha convertit en una prioritat que cal resoldre.

Els portals immobiliaris han detectat ja un augment significatiu de recerca d'habitatges en què el potencial client selecciona com a filtre principal l'opció sortides exteriors, és a dir terrasses, balcons o patis.

 
 


Millor amb jardí

La plataforma Fotocasa, per exemple, constata que s'han incrementat un 40% les consultes d'aquesta mena a la seva web. De fet, les recerques d'habitatges amb l'opció jardí són fins i tot un 125% més habituals que les de balcó o terrassa.

A més, l'alternativa amb jardí implica abandonar les grans ciutats i triar cases als afores o en zones menys poblades, una dinàmica que afavoreix l'equilibri territorial.

Si aquesta tendència es materialitza finalment en la compra, faria apujar el preu d'habitatges d'aquest tipus. Tot i que, segons els experts, el preu final podria acabar moderant-se, sobretot perquè, amb la crisi, hi haurà qui necessitarà vendre amb urgència per tenir liquiditat.

 


Teletreball a l'alça

El confinament ha obligat moltes persones a treballar des de casa. La implantació del teletreball s'ha fet a corre-cuita i s'ha improvisat molt. Caldrà veure com segueix aquest procés, però la prova pilot ja està feta a escala planetària.

En qualsevol cas, queda clar que hi ha eines de comunicació telemàtica a l'abast, que no es feien servir, i que, en canvi, s'han demostrat força útils. Si aquesta nova forma de treballar es consolida, les condicions dels habitatges passaran a ser molt importants per als usuaris d'un ordinador.

 

En opinió de Birgit Walter, fundadora de la firma de disseny d'il·luminació BMLD, la productivitat quan es treballa amb llum natural és més gran.

"Les persones treballem millor -explica Walter- amb llum natural. Hi ha molts estudis que ho avalen. Però, a més, cal veure les possibilitats que ofereix la llum artificial per compensar la falta de llum que entra per les finestres. Per exemple, utilitzant llums indirectes. Els habitatges tenen llums al sostre que enfoquen a terra, quan el que necessitem és il·luminar el sostre i les parets per crear una bona sensació ambiental."


Llum a tot l'espai

Els llums encastats al sostre són els que instal·len els promotors a les cases perquè són els més barats. Segons Walter, caldria una normativa que obligués a fer els habitatges de nova construcció amb el mateix respecte per la llum natural que s'exigeix en el cas de les oficines.

 

Les finestres han d'estar pensades de manera que la llum natural entri uns 8 metres endins per assegurar que arriba a omplir tot l'espai. L'estudi barceloní BMLD ha treballat en el disseny d'importants centres comercials, hotels i restaurants d'arreu del món.

"Un dels projectes internacionals més interessants en què hem treballat - diu Walter- és la il·luminació de la zona spa de l'Hotel Taj Mahal Palace a Bombai, a l'Índia. Era un repte perquè és al soterrani i no hi entra ni un bri de llum. Un cop ets dins, no t'adones que no hi ha cap finestra, i tot és gràcies a poder jugar amb els llums indirectes."

Canviar de casa és una opció. Una altra pot ser condicionar l'habitatge on es viu de manera que treballar-hi sigui més confortable.

ARXIVAT A:
Coronavirus Habitatge
Anar al contingut