Un dels recitats de Casasses en la cerimònia d'entrega del Premi d'Honor (ACN / Pau Cortina)
Un dels recitats de Casasses en la cerimònia d'entrega del Premi d'Honor (ACN / Pau Cortina)

Casasses converteix en un recital poètic la cerimònia d'entrega del Premi d'Honor

El poeta ha dit que se sent "com un nen a qui han deixat seure a la taula dels grans" en rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Actualitzat

Referent renovador en el panorama poètic català, Enric Casasses ha recollit aquest dimarts el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. I ho ha fet amb el seu estil propi i transgressor, recitant textos seus i fent de conductor de la cerimònia, amb direcció artística de Ramon Simó.

Amb barret, cullera de fusta a la mà i el seu característic cabàs a l'espatlla, Casasses ha anat desgranant el seu corpus literari, llegint des dels seus primers poemes fins als versos del seu darrer llibre, "El nus de la flor".

 

 

Tot plegat, combinat amb proclames polítiques, com quan s'ha preguntat "què hi fa" Jordi Cuixart a la presó o quan ha dit que "algun dia d'aquests farem escac al rei".

 

Casasses, arribant amb el seu cabàs al Palau de la Música (ACN / Pau Cortina)

 

En rebre el premi, Casasses ha tingut paraules cap a les noves generacions de poetes i ha dit que ell és qui "aprèn dels joves" i no a l'inrevés. Envoltat de fotografies de grans noms de la literatura, ha dit que se sent com un nen "a la taula dels grans":

"Al costat de Pedrolo i tants d'altres, per fi em sento com un nen a qui han deixat seure a la taula dels grans."

El poeta ha citat els cinc "grans temes" que han centrat la seva obra literària des que va decidir que es volia dedicar "a això de les lletres catalanes": amor, mort, llibertat, la invenció i "ella". També ha recordat les nits de recitals compartits amb Pascal Comelade, ha citat Verdaguer i ha llegit un petit poema que li va escriure Cuixart des de la presó.

També ha tingut un record per al seu pare, Enric Casasses i Simó, molt vinculat amb Òmnium i que durant anys va ser jurat del Premi d'Honor.

 

Casasses recitant en un moment de l'acte de lliurament del Premi d'Honor
Casasses recitant en un moment de l'acte de lliurament del Premi d'Honor (ACN / Pau Cortina)

 

La presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Bel Olid, ha estat l'encarregada de glossar la figura de Casasses, de qui ha dit que és un poeta que coneix perfectament les inflexions, que no posa la poesia al servei de la mètrica i que s'ha convertit en un referent:

"Casasses és poesia de cada dia i de diumenge."

Per la seva banda, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha lloat el premiat per haver contribuït a fer de la cultura catalana "una cultura universal, del i per al poble, amb voluntat transformadora, cultura de llibertat i resistència" i ha afirmat que connecta "com ningú" la cultura, la poesia i la llengua amb la tradició popular:

"Noves generacions de poetes d'arreu tenen en Casasses un mestre, i tot el país tenim un deute amb ell."

 

Casasses, després de recollir el premi de mans de Marcel Mauri
Casasses, després de recollir el premi de mans de Marcel Mauri (ACN / Pau Cortina)

 

Un dels poetes més influents de la seva generació

Poeta, dramaturg, narrador i traductor, Casasses és d'un dels poetes catalans més influents de la seva generació, autor d'una obra genuïna i transgressora, que també s'ha bolcat en la recuperació de la tradició de poesia oral.

En els seus llibres, ha cultivat la poesia trobadoresca, el surrealisme psicodèlic i autors com Verdaguer o Caterina Albert. Com a traductor, Casasses ha traduït autors com Conan Doyle, Nerval Blake i Max Jacob.

 

Una cerimònia marcada per la pandèmia

El jurat del premi va decidir al febrer atorgar a Enric Casasses el 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. La gala d'entrega estava prevista per al 8 de juny, però la situació sanitària va obligar a suspendre la cerimònia, que finalment s'ha pogut celebrar aquest dimarts, deu mesos després que Jordi Cuixart comuniqués al poeta que era el guardonat.

Precisament Cuixart ha protagonitzat l'inici de la gala. No hi ha hagut discurs enregistrat del president d'Òmnium Cultural, però sí unes imatges en què se'l veia com va anunciar a Casasses la concessió del premi, mitjançant una carta i una trucada telefònica. Aquesta és la tercera entrega del Premi d'Honor que es fa amb Cuixart a la presó.

La cerimònia del Palau de la Música s'ha fet amb un 50% d'aforament i el públic amb mascareta, tal com recomanen les autoritats sanitàries. Entre els assistents hi havia el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent; la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; i els expresidents de la Generalitat José Montilla, Artur Mas i Quim Torra, que ha estat rebut amb una llarga ovació.

ARXIVAT A:
LiteraturaÒmnium Cultural
Anar al contingut