Casals i colònies: menjar i dormir a dos metres, mascaretes i controls de temperatura

La Generalitat recomana organitzar-los de manera flexible i progressiva i adaptar-los a les mesures de seguretat per evitar el contagi

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha començat a fixar les condicions amb què s'hauran d'organitzar les activitats de lleure infantil i juvenil aquest estiu, sobretot casals d'estiu i colònies.

Ho ha fet amb un document de recomanacions que es basa en tres conceptes: flexibilitat, progressivitat i adaptabilitat territorial.

Seran els criteris generals que s'hauran de seguir perquè les activitats es facin adaptant-les a les diferents fases de desconfinament, i d'acord amb els canvis que aquestes vagin patint.

Això, evidentment, si és possible fer-les. Les recomanacions s'han pensat per a una fase avançada de desconfinament, segurament la 3, que permeti la circulació entre regions sanitàries.

 


També acampades i camps de treball

Es preveu que es puguin fer casals d'estiu i colònies, però també acampades, rutes i camps de treball, igualment en les versions esportives de casals, estades i rutes.

Com sempre, les edats són entre 3 i 17 anys, i es prioritzarà que hi participin els que estiguin en situació de més vulnerabilitat o hagin patit de manera directa l'impacte de la crisi del coronavirus.

Les activitats caldrà fer-les a llocs amb baix risc de contagi i el màxim de prop dels domicilis dels participants, que hauran de ser procedents de zones amb incidència similar de la Covid-19.

"Grups de convivència"

Hi haurà d'haver 1 monitor per cada 10 nens o adolescents, i funcionaran per "grups de convivència" de 10 persones, que faran vida sempre junts.

És a dir, els grups de monitors i nens i adolescents hauran de ser preferentment estables, sense creuaments amb altres grups, i mantenint sempre els 2 metres de distància interpersonal, també en les activitats.

Això, en cas d'algun positiu per Covid-19, haurà de permetre aïllar ràpidament les persones que han estat en contacte i resseguir la traçabilitat dels possibles contagis.

Evidentment no s'admetrà cap participant que tingui possibles símptomes de Covid-19 ni tampoc els que hagin conviscut amb persones que n'hagin tingut en els últims 14 dies.

Les cases de colònies i albergs:
Les mesures de seguretat obligaran a adaptar força els dormitoris de les cases de colònies


2 metres per menjar i per dormir

A la nit també s'hauran de respectar els 2 metres de distància, tant als dormitoris com a les tendes de campanya, i en les activitats caldrà reservar 4 metres quadrats per a cada participant.

A més, cada grup haurà de tenir un responsable de seguretat i higiene, que haurà de vetllar pel compliment de les mesures de neteja i higiene per minimitzar els riscos de contagi.

Aquestes seran: control de temperatura a l'arribada i durant l'estada, rentat de mans abans i després de cada activitat, mascaretes quan hi hagi risc de distàncies menors de 2 metres i control diari de l'estat de salut.

No podran compartir material ni menjar

S'haurà de netejar i ventilar tres cops al dia els espais interiors, nens i adolescents no podran compartir material ni tampoc menjar i hauran de fer entrades i sortides dels llocs esglaonades per evitar aglomeracions.

Per anar i tornar de les activitats, siguin del tipus que siguin, no es recomana el transport públic.

A banda d'aquestes recomanacions, en els pròxims dies i setmanes s'elaboraran protocols per a cadascun dels diferents tipus d'activitat.

Acompanyament emocional durant la crisi 

Els responsables de la Generalitat consideren que aquestes activitats ajudaran a recuperar el sentit de comunitat entre nens i joves i també a retrobar-se amb els espais oberts i amb la natura en general.

En aquest sentit, recomanen que es dissenyin per ajudar-los a afrontar la incertesa de la situació, i per acompanyar-los emocionalment a adaptar-s'hi.

Es parteix que tant nens com adolescents són població de baix risc pel que fa a la Covid-19, però alhora que cal minimitzar el risc que siguin vector de contagi per a la gent més gran.

colonies
colonies
ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus
Anar al contingut