Casado s'ofereix a Sánchez per donar estabilitat al futur govern d'Espanya
Pablo Casado i la diputada a l'Eurocambra Dolors Montserrat aquest dimecres, a Zagreb (EFE/Antonio Bat)

Casado s'ofereix a facilitar la governabilitat de Sánchez però no la investidura

El líder del PP planteja arribar a acords puntuals sobre els pressupostos o Catalunya

RedaccióActualitzat

Enmig de les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez, Pablo Casado s'acosta ara al candidat del PSOE "per donar estabilitat" a la legislatura. El líder del Partit Popular planteja arribar a acords sobre els pressupostos i sobre les qüestions d'estat.

A la seva arribada al Congrés del Partit Popular Europeu a Zagreb, a Croàcia, Casado ha remarcat que la seva formació està disposada a col·laborar, no per investir Sánchez, però sí per facilitar la governabilitat d'Espanya.

"És clar que sap que pot garantir l'estabilitat d'Espanya només amb el Partit Popular (···) Aquí té vostè 89 diputats per aplicar una política fiscal adequada a través de l'aprovació dels pressupostos generals. Aquí té aquí aquests senadors per aplicar la Constitució a Catalunya.  Aquí té aquí aquests diputats per desbloquejar el Pacte de Toledo."


El líder dels populars ha dit que "a Sánchez no el podem canviar", però es mostra receptiu a pactes puntuals sobre qüestions d'estat després d'"una investidura circumstancial" amb el suport d'Unides Podem.

Ciutadans, mentrestant, es manté a l'expectativa després de la davallada electoral i de la renúncia del seu líder, Albert Rivera. La seva abstenció es perfila com cada vegada més necessària per a Pedro Sánchez.

La formació taronja ha confirmat que han rebut una trucada del govern espanyol per parlar de la investidura, tot i que, de moment, Cs defensa el no a Sánchez si el president espanyol en funcions manté el pacte amb Unides Podem.


Pedro Sánchez: "Confio que acabarà el bloqueig polític"

Sánchez: "La nova legislatura ha de ser la del retrobament de la política amb la política" (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

Els socialistes es continuen movent amb discreció i aparcant disputes internes amb el PSOE andalús, després de la clatellada que ha significat la sentència dels EROs fraudulents. Sense referir-se a aquesta sentència, Pedro Sánchez ha reaparegut davant del món econòmic per demanar una investidura ràpida que aporti estabilitat.

"Confio que a les pròximes setmanes acabarà el bloqueig polític i tindremem un govern a Espanya amb plenes capacitats, amb plenitud de funcions. I també confio que podrem obrir una nova etapa en què la crispació política i la falta d'entesa es reduiran, i que, en conseqüència, la nova legislatura serà la del retrobament de la política amb la política."

 

Garamendi: "Les fórmules ideològiques no són les més adequades per a l'economia i les empreses" (EFE/Jesús Diges)

La patronal CEOE li demana al candidat del PSOE que explori fórmules de govern alternatives a Podem. Ho va fer a través d'un inusual comunicat on diu que les negociacions per formar govern s'han de fer, diu literalment, "per sentit d'estat i anteposant el respecte i el compliment del marc constitucional als interessos particulars".

A més, adverteix que estan en risc 40 anys de progrés i pau social. Tot plegat en un document on es fan esforços per no citar explícitament Podem, els mateixos esforços que feia aquest dimecres el president de la patronal, Antonio Garamendi.

"No entrem en sigles", va afirmar Garamendi, però va avisar tot seguit que preferirien "un govern que sigui estable i que treballi des de la moderació. Està clar que fórmules ideològiques, que no pràctiques, poden no ser les més adequades per a l'economia i les empreses i, en definitiva, per a l'ocupació."


Consultes amb els militants

Amb la mirada posada en el procés d'investidura, hi ha formacions que opten per consultar els seus militants.

És el cas d'Esquerra Republicana de Catalunya, que consultarà dilluns les seves bases -mitjançant el vot electrònic- sobre la posició del partit en la investidura de Pedro Sánchez.

Paral·lelament, els republicans i Junts per Catalunya han començat a reunir-se per abordar aquesta qüestió. De moment, les dues formacions mantenen el no a Sánchez a l'espera de moviments per part del PSOE.

Bildu també consultarà les seves bases i aquest dijous són els comuns els que ja comencen a preguntar als seus militants si donen suport al preacord de govern de coalició pactat entre Unides Podem i el PSOE. La consulta durarà fins diumenge i es preveu que el dilluns 25 podran publicar-ne el resultat. La formació a nivell estatal Podem també sotmetrà el preacord de govern a consulta a partir de dissabte i Esquerra Unida ho farà a partir d'aquest divendres.

ARXIVAT A:
Pablo CasadoInvestiduraPedro SánchezEleccions generals 2019-10N
Anar al contingut