Casado, durant la manifestació del passat 13 de juny a la plaça Colón de Madrid en contra dels indults (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)
Casado, durant la manifestació del passat 13 de juny a la plaça Colón de Madrid en contra dels indults (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

Casado recorrerà els indults perquè el PP es considera "part perjudicada"

El líder del PP s'agafa a un informe de la Guàrdia Civil que afirma que el seu nom era entre les cerques a internet de "possibles objectius" que haurien fet membres dels CDR investigats

RedaccióActualitzat

La decisió del govern de Pedro Sánchez d'anul·lar les condemnes de presó que els quedaven per complir als nou líders independentistes empresonats ha generat una fèrria oposició en alguns sectors, i abans que els indults siguin efectius i que se'n coneguin els arguments, tres formacions polítiques --PP, Cs i Vox-- ja han anunciat que engegaran la maquinària judicial per recórrer-hi en contra.

Pel president del PP, Pablo Casado, la seva formació ho pot fer perquè és "part afectada".

En una entrevista a Onda Cero, Casado ha dit que sol·licitarà la "legitimació" basant-se en un informe de la Guàrdia Civil que afirma que els membres dels CDR investigats a l'Audiència Nacional van realitzar cerques a internet de "possibles objectius" entre personalitats contràries a la independència, entre les quals hi hauria Casado.

El líder del PP ha opinat que "si els CDR són la continuació de l'1-O", els populars es poden considerar "part perjudicada".


Vox, en guàrdia

Aquesta postura del PP ha posat en guàrdia el partit d'extrema dreta Vox, que va ser acusació popular en el judici del procés.

La portaveu de la formació a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, s'ha mostrat satisfeta que el PP "provi de fer un discurs en contra dels indults", però avisa:

"No els pot recórrer perquè no està personat com a acusació i no ho va estar mai; el PP, fins i tot, va criticar les càrregues policials a Catalunya", ha dit.

Així, considera que Vox és "l'únic que es pot personar contra els indults" perquè, ha assegurat, van ser "els únics" que van presentar la querella i van portar els líders del procés "al banc dels acusats".

La diputada Macarena Orona ha afegit que en el seu recurs argumentaran "desviació de poder" i que es querellaran també contra els ministres que hagin votat a favor dels indults per prevaricació penal. Els acusa d'haver consumat "la pitjor traïció de la democràcia".


Per Ciutadans és una "decisió arbitrària"

I també la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha avisat que el seu partit impugnarà judicialment que s'atorguin aquestes mesures de gràcia, mesures que per la seva formació "no afavoreixen la convivència". Ho ha assegurat des de Barcelona, i en el que ha qualificat com "el dia de la desvergonya".

El seu argument, serà, segons ha explicat en declaracions davant del Parlament, que "una cosa és una decisió discrecional" d'un govern i una altra "una decisió arbitrària", "amb l'única utilitat que el mateix president del govern, Pedro Sánchez, allargui la seva estada a La Moncloa".

Per la formació taronja, els indults van en contra del sentit de dos informes de Tribunal Suprem i Fiscalia i, a més, "les persones no només no es penedeixen --dels fets--, sinó que han anunciat públicament i repetidament que ho tornaran a fer".

Qui pot presentar recurs contra els indults?

Tanmateix, juristes qüestionen que aquestes formacions polítiques tinguin legitimació per recórrer.

La llei estableix que, per poder-ho fer, cal acreditar un interès legítim i no és clar que ni el PP, ni Cs, ni Vox ho puguin fer, ni tan sols encara que la formació d'extrema dreta participés en el judici del Suprem com a acusació popular.

Els recursos poden incloure l'adopció de mesures cautelars o cautelaríssimes, com la suspensió de l'acord del Consell de Ministres mentre el Suprem estudia el cas.

La llei no fixa un termini per recórrer l'indult, però fonts judicials apunten a uns dos mesos.

Els recursos els hauria de resoldre el Tribunal Suprem, però no la sala segona, que presideix Manuel Marchena i que va jutjar els presos del procés, sinó que seria la sala contenciosa administrativa, la tercera, la que assumiria els recursos, perquè és l'encarregada de resoldre sobre mesures aprovades pel Consell de Ministres.

 

ARXIVAT A:
IndultsProcés catalàPPVoxCs
Anar al contingut