Casado promet una llei de llengües que deixaria el català com a optatiu
Pablo Casado en un acte a Lleida (EFE)

Casado promet una llei de llengües que deixaria el català com a optatiu

La nova proposta electoral del PP vol que el castellà sigui la llengua vehicular a les escoles i a l'administració pública

RedaccióActualitzat

El president del PP, Pablo Casado, torna a situar l'ús del català com a argument electoral i promet una llei que faci el castellà llengua vehicular a l'escola a tot l'Estat.

El PP proposa una llei de llengües a nivell estatal que faria llengua vehicular el castellà a les escoles i a l'administració pública de tot l'estat espanyol, amb l'opció d'afegir-hi una llengua cooficial.

Des de la Generalitat han alertat que aquesta proposta de modificar la llengua a l'escola és inconstitucional. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que la iniciativa del PP va contra la mateixa Constitució, l'Estatut i diverses sentències del Tribunal Constitucional. I ha recordat que el model lingüístic de l'escola catalana està sostingut per un nombre de forces polítiques que representen la major part de la societat catalana.

El president del PP també vol que la normativa rebaixi el caràcter de requisit del català per accedir a una feina de l'administració.

La proposta dels populars demana que les llengües cooficials no siguin un requisit excloent a l'hora d'opositar, sinó un mèrit. Això, segons Casado, permetrà "que grans metges o professors o funcionaris vinguin a Catalunya encara que desconeguin la llengua cooficial".

"No és just que una persona de Granada no pugui accedir a una plaça pública a Tarragona i una persona de Tarragona sí que ho pugi fer a Granada. Per tant, en places de feina públiques, el que direm en aquesta llei és que totes les places s'han de fer en castellà i que una altra llengua cooficial podrà ser un mèrit, però mai un requisit excloent."


Ha afegit que el PP vol que "la llengua oficial de tots els espanyols també es vegi en la senyalització urbana i interurbana, i el seu ús és compatible amb les llengües cooficials".

Casado ha avançat que seguirà fent propostes en aquesta línia "per recuperar el seny i aquesta Catalunya que sempre ha mirat al món i no s'ha empetitit".

"No existeix el dret a decidir"

El líder popular ha dit que fora de la llei no hi pot haver res i "que igual que a Lleida no es pot decidir per la resta dels catalans o en un barri de Barcelona no es pot decidir el que passi a tota la ciutat, a Catalunya no es pot decidir sobre el que ha de ser Espanya, perquè això ho han de decidir tots els espanyols".

"No existeix el dret a decidir, però sí que existeix el dret que no decideixin pels altres, i això és el que nosaltres reivindiquem i ho fem amb absoluta moderació."


Després del seu discurs davant de militants del partit a Lleida, Casado ha visitat la Seu Vella per donar suport a la candidatura del monument com a patrimoni mundial de la Unesco.

ARXIVAT A:
Català Pablo CasadoPP
Anar al contingut