El Consell de Ministres encara no ha aprovat la llei del lloguer (ACN/Mar Martí)

Casado diu que recorrerà la llei del lloguer i que els governs del PP no l'aplicaran

Assegura que la proposta, que només s'aplicarà als grans tenidors, és "comunista" i ataca la llibertat individual i la propietat privada

Pablo Casado pensa recórrer al Tribunal Constitucional la llei del lloguer que el govern espanyol està acabant d'enllestir i que encara ha de ser aprovada en primera instància pel Consell de Ministres.

El president del Partit Popular (PP), i cap de l'oposició al Congrés dels Diputats, ha opinat en una entrevista a Telecinco que es tracta d'una proposta "comunista" que ataca el dret de les persones de "fer el que els doni la gana amb el que és seu".

"Estem a favor de la llibertat de cada persona de fer el que li doni la gana amb el que és seu sense que vingui el govern a dir què has de fer amb el teu pis, que t'has guanyat treballant tota la teva vida."


Casado no ha fet referència, però, al fet que la llei està pensada per a les zones denominades "tensionades", amb escassetat d'oferta, i que només s'aplicarà als grans tenidors, les persones jurídiques -empreses- que siguin propietàries de més de deu habitatges, no a les persones físiques.

El líder popular, en canvi, diu que el govern presidit per Pedro Sánchez vol practicar un "intervencionisme" que "és suïcida" i que aconseguirà el contrari del que es proposa, perquè "al final la gent no posarà pisos en lloguer i el preu augmentarà".

Una dona col·loca un cartell anunciant el lloguer d'un pis (Europa Press)

I ha insistit: "Això és el comunisme, expropiar les empreses i autònoms que guanyen diners i expropiar la propietat privada de les famílies."

Alhora, ha retret que el projecte de llei permeti pujar un 150% l'Impost de Béns Immobles (IBI) dels habitatges que es tinguin buits, que ha remarcat que "és una cosa insòlita".


"Si tens feina pots accedir a un lloguer"

Per tot plegat, s'ha preguntat retòricament: "Què farem?" I ha avançat: "Portar-ho al Constitucional."

A més, sense explicar com ho faran, ha volgut deixar clar que la llei no s'aplicarà a les comunitats autònomes ni als municipis governats pel PP:

"No s'aplicarà, ni en la part que diu per quant has de posar el teu pis en lloguer, ni en la part que diu que si el tens buit et poden apujar l'IBI un 150%."


Una llei que diu que és obra del "govern més radical de la Unió Europea", perquè és "ostatge" d'Unides Podem.

Casado ha admès que "el problema de l'habitatge a Espanya és molt greu", però pensa que la solució passa per crear riquesa; ha proposat "un pla que doni seguretat jurídica, que els inversors vinguin i que els joves tinguin feina, perquè si tens una feina i una nòmina pots accedir a un lloguer".


Regular el lloguer, habitual a Europa

Encara que el PP asseguri que mirar de regular el preu del lloguer és una proposta radical, el cert és que moltes capitals europees ho han posat en pràctica.

París, Berlín, Amsterdam, Dublín, Estocolm o Hèlsinki intervenen en el mercat de lloguer, generalment establint uns preus de referència a partir dels quals s'estableix un percentatge màxim d'augment.

La llei s'aplicaria a les zones amb poca oferta, i només als grans tenidors (EFE)

En alguns casos, en canvi, s'estableix un període mínim durant el qual s'ha de mantenir el preu del lloguer.

Els experts, de tota manera, no tenen clar que aquestes mesures aconsegueixin el seu efecte, i n'hi ha que adverteixen que una regulació excessiva pot fer enrere alguns propietaris i agreujar el problema.

ARXIVAT A:
HabitatgePPPablo Casado
Anar al contingut