Santiago Abascal, Pedro Sánchez i Pablo Casado aquest matí al Congrés (Efe i Reuters)
Santiago Abascal, Pedro Sánchez i Pablo Casado aquest matí al Congrés (EFE J.C Hidalgo i Reuters S.Pérez)
Madrid

Casado demana a Sánchez l'aplicació del 155 a Catalunya, i Abascal, la detenció de Torra

El líder del PP acusa Sánchez de "ressuscitar el procés amb l'acord amb ERC" i Abascal diu que el socialista és "un personatge sense escrúpols"

RedaccióActualitzat

El president del PP i líder de l'oposició, Pablo Casado, ha amenaçat d'emprendre accions legals contra Pedro Sánchez si no obliga Quim Torra a cessar el càrrec. Segons Casado, si Torra no acata la resolució de la JEC i abandona voluntàriament en les pròximes hores el Ppalau de la Generalitat, el govern espanyol hauria d'intervenir a Catalunya amb l'aplicació del 155:

"Permetrà tenir un president autonòmic en oberta rebel·lia contra l'Estat?"

"Si Torra no cessa en el seu càrrec en les pròximes hores, vostè hauria d'iniciar el requeriment de compliment de les seves obligacions constitucionals, i si no les acata, hauria d'activar immediatament l'article 155."

Segons Casado, si Sánchez no el destitueix, podria incórrer en un delicte de prevaricació perquè no l'estaria aplicant per evitar perdre el suport dels seus socis d'investidura. I ha avisat que els populars actuaran amb Sánchez "amb la mateixa fermesa amb la qual ho han fet amb Torra".

"Tindrà el suport dels senadors del PP, però si no ho fa li recordo que podria estar incorrent en prevaricació, i li asseguro que actuarem amb vostè amb la mateixa fermesa que ho hem fet contra Torra."

Casado no ha estalviat adjectius per definir Sánchez i l'acord de govern amb Unides Podem. Els ha qualificat de "govern de malson", a Sánchez de "president fake" i ha denunciat les seves contínues "metamorfosi i mentides". A més, ha avisat Sánchez que l'acord amb Esquerra "que trenca la sobirania nacional", serà el seu "epitafi polític".

Per Casado, Pedro Sánchez és el responsable de "ressuscitar" el procés amb l'acord amb ERC i d'acabar amb el socialisme constitucionalista i ha qualificat de coalició "radicalitzada" l'acord de govern amb Podem. També ha negat que el conflicte de Catalunya sigui polític:

"Això no és un conflicte polític sinó legal, no és un conflicte territorial sinó moral."

Casado s'ha referit també a la resolució de la JEC sobre Oriol Junqueras, a qui ha arribat a comparar amb el tinent coronel Antonio Tejero, que va entrar al Congrés dels Diputats pistola en mà el 23 de febrer de 1981.

"Un delinqüent empresonat per un delicte tan greu com el de sedició no hauria de ser un interlocutor vàlid per negociar una investidura. S'imagina que el president Calvo Sotelo hagués pactat la investidura amb Tejero?"

El líder del PP ha assegurat que el seu partit farà de "dic de contenció de qualsevol intent de mutació constitucional per la porta del darrere" i ha fet una crida a "reagrupar tot el constitucionalisme", inclòs el del PSOE, que ara Casado considera que està orfe.

Abascal: "Torra ha de ser detingut"

El president de Vox, Santiago Abascal, ha començat el seu discurs en el debat d'investidura reclamant la detenció del president de la Generalitat, Quim Torra, per reaccionar "com un rebel i sediciós" a la resolució de la JEC:

"Ha decidit arriar la bandera, convocar il·legítimament un ple del Parlament i ha dit que no es dona per destituït, una declaració clara de rebel·lió. Ha de ser detingut, però a Espanya no hi ha llei, per les necessitats de la investidura del senyor Sánchez."

Per Abascal, la forma com Sánchez aconseguirà els vots necessaris per a la seva investidura són una "emboscada a la Constitució". Com ha fet Pablo Casado, Santiago Abascal no ha estalviat adjectius qualificatius per descriure Pedro Sánchez:

"Un frau, un mentider, un estafador, un personatge sense escrúpols."

En la seva rèplica, Pedro Sánchez ha assegurat que el discurs del líder de Vox li ha semblat fins i tot "més moderat" que el de Pablo Casado, i ha retret al PP que es deixi influir per la ultradreta.
           

 

ARXIVAT A:
VoxPPPSOEInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut