El major Trapero surt del judici davant la mirada de dos agents de la Policia Nacional (EFE/Fernando Villar)
El major Trapero surt del judici davant la mirada de dos agents de la Policia Nacional (EFE/Fernando Villar)

Cas Trapero: la Fiscalia no recorrerà la sentència de l'Audiència Nacional

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ja va anticipar les dificultats de recórrer la resolució

Redacció/AgènciesActualitzat

La Fiscalia ha decidit que no recorrerà la sentència absolutòria de l'Audiència Nacional a l'exmajor Josep Lluís Trapero i la cúpula d'Interior. Ho avançava dimecres la Cadena SER i ho confirmava el ministeri públic en una nota de premsa unes hores després.

L'òrgan judicial considera que, "després d'un estudi serè, ponderat i rigorós" de la resolució, s'ha arribat a la conclusió que el tribunal ha avaluat les proves aportades de manera fonamentada, per la qual cosa és "difícilment revisable en una segona instància".

L'única possibilitat per recórrer, assegura la Fiscalia, implicaria anul·lar la sentència i tornar a celebrar el judici, però aquest supòsit només es pot aplicar quan es creu que s'ha compromès greument el principi d'imparcialitat. Cosa que, asseguren, no s'ha donat en aquest procés.

Tant l'advocada de Trapero, Olga Tubau, com altres fonts expertes consultades, entre les quals destaca el catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, Joan Queralt, ja havien anticipat la dificultat de recórrer aquesta resolució.

"Si la sentència està ben fonamentada, ben raonada, si el vot de la majoria i la sentència de la majoria recull de manera detallada i minuciosa la valoració de la prova i explica de manera racional per què arriba a aquesta conclusió d'absolució, és impossible que es revoqui la sentència", assegurava Tubau fa tot just una setmana.

Dos dels tres ponent de la sentència van concloure que ni l'exmajor de la policia catalana ni els responsables d'Interior aleshores anaven en sintonia amb el govern de la Generalitat i que van fer el que van creure més adequat per provar d'impedir el referèndum de l'1-O. En cap cas van adoptar una posició passiva per permetre'l.

Unes conclusions de les quals va discrepar la magistrada Concepción Espejel, que va considerar que les proves sí que acreditaven la connivència dels acusats en un pla per deixar que la consulta se celebrés.

Els vaticinis de Dolores Delgado

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, admetia dilluns que la sentència de l'Audiència Nacional és "molt contundent i sòlida", i per això calia "analitzar-la detingudament" per decidir si hi presentaven recurs en contra, tenint en compte la sentència del Suprem.

Delgado recordava que una sentència absolutòria és més difícil de recórrer perquè el recurs només és possible si s'ha fet una interpretació irracional de les proves.

En una entrevista a eldiario.es i Infolibre, Delgado deia que el procediment de l'Audiència Nacional i el del Suprem van començar amb un altre fiscal general, "que va tenir una intervenció directa i activa", i que ella no sap si hauria acusat de rebel·lió els líders del procés o de sedició  Trapero i l'excúpula d'Interior.

Sobre els indults, afirmava que la Fiscalia tindrà en compte tots els aspectes i "específicament" els de la sentència, "que en molts aspectes és clau". Qui farà l'informe no vinculant per al govern espanyol seran els mateixos fiscals que van seguir el judici i ella assegura que no hi intervindrà.

Respecte a la possible rebaixa de penes pel delicte de sedició en el Codi Penal, la fiscal general sostenia que al segle XXI hi ha noves formes d'atemptar contra la democràcia, com la via tecnològica. Per això, creu que cal adaptar el Codi Penal a la realitat, com, per exemple, castigar les possibilitats de cometre les mateixes finalitats de la sedició d'una altra manera.

Tot i això, considerava que la reforma s'ha de fer per consens jurídic, polític i social. En el cas de Catalunya, Delgado creu que "també necessita molta racionalitat jurídica".

ARXIVAT A:
Judici TraperoJosep Lluís Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut