L'excap d'Investigació dels Mossos Toni Rodríguez i el seu advocat (ACN/Xavier Pi)

Cas Susqueda: jutgen l'excap de la investigació per dir que tenien clar qui era l'assassí

L'advocat de Jordi Magentí, l'únic investigat, acusa l'excap de vulnerar la presumpció d'innocència en fer aquesta afirmació just després que el detinguessin

"El que sí que puc dir és que no tenim ni un sol dubte de l'autoria, que processalment és presumpta, encara."

És un fragment de les declaracions que va fer fa cinc anys, el 26 de febrer del 2018, l'aleshores cap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, l'intendent Toni Rodríguez. Va comparèixer per informar sobre la detenció de Jordi Magentí pel doble crim del pantà de Susqueda.

Unes declaracions davant la premsa que han portat cua, fins al punt que Rodríguez ha comparegut aquest dimarts com a demandat en un judici civil per aquelles paraules.

L'advocat de Magentí, Benet Salellas, creu que les declaracions van vulnerar el dret a l'honor i a la presumpció d'innocència del seu client, i li demana una indemnització de 30.000 euros per danys morals. Salellas assegura que Rodríguez va sotmetre Magentí a un "judici paral·lel".

La defensa de l'intendent i la Fiscalia, en canvi, consideren que no va revelar cap dada sobre la identitat del detingut i que en tot moment es va referir a la presumpció d'innocència.

El cas, encallat

El 26 de febrer del 2018, a primera hora del matí, els Mossos d'Esquadra van detenir Jordi Magentí com a acusat del doble crim de Susqueda. A tres quarts de dotze, i quan la identitat del detingut ja circulava, la policia va convocar els mitjans de comunicació davant la comissaria de Santa Coloma de Farners.

Durant la compareixença, l'intendent va fer les declaracions que ara l'han dut a judici. També afegeix que el detingut té antecedents per assassinat, però no en precisa res més, ni el nom, ni el lloc on viu. Per Benet Salellas, l'intendent "va declarar culpable del crim el senyor Magentí, en directe per televisió, i pensem que no podia fer-ho".

L'advocat ha recordat que el seu client està en llibertat provisional i que tot ciutadà "ha de tenir una mínima protecció". "Com a mínim, fins que el cas no l'hagi vist un tribunal, les autoritats no poden pronunciar-se sobre la seva culpabilitat".

La demanda contra l'intendent, ha precisat Salellas, s'ha presentat ara perquè s'esgotava el termini de quatre anys que hi havia per interposar-la. A partir d'aquí, la magistrada haurà de dictar sentència.

De moment, la investigació del doble crim de Susqueda encara està encallada al jutjat d'instrucció de Santa Coloma de Farners que porta el cas.

 

ARXIVAT A:
JudicialPolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut