Roger Español va perdre un ull a conseqüència d'una bala de goma disparada per un dels escopeters de la policia espanyola. 
Roger Español en una imatge d'arxiu
Barcelona

Cas Roger Español: el jutge descarta que l'escopeter tingués intenció de ferir-lo

L'instructor creu que se l'ha de jutjar per un delicte de lesions per imprudència i no per un de més greu, però l'organització Irídia recorrerà la decisió

RedaccióActualitzat

El jutge d'instrucció descarta que l'escopeter de la Policia Nacional que va deixar Roger Español sense visió d'un ull tingués intenció de ferir-lo.

Segons ha informat l'organització pels drets humans Irídia, el jutge que investiga les càrregues de l'1-O ha desestimat la petició dels advocats d'Español de jutjar l'agent per un delicte més greu.

El titular del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha determinat que el cas d'Español ha de ser jutjat per un delicte de lesions per imprudència i rebutja que fos de forma deliberada, com pretenia Irídia. Sosté que l'agent estava sota una forta pressió, que no queda acreditat que li disparés diverses vegades i que va apuntar a terra.

El mateix Roger Español ha qüestionat la decisió des de Twitter:

 

Irídia ha anunciat que recorrerà la decisió a l'Audiència de Barcelona i confia que, en un judici, es pugui valorar si les lesions "van ser doloses o imprudents".

Va disparar tres cops contra ell, segons els advocats

Irídia manté que hi ha "indicis sòlids" que l'escopeter hauria comès "un delicte de lesions dolós o imprudent", és a dir, que tindria intenció de causar-li una lesió o que seria conscient que en podria provocar una.

Segons l'organització, s'ha determinat que l'escopeter 110.843 va disparar a Roger Español en tres ocasions diferents, "sent la tercera la que finalment li va causa la lesió".

Segons diuen, aquest fet "demostra, sens dubte, la intenció lesiva de l'agent" perquè dispara "de forma reiterada cap a ell" a una distància "altament perillosa". Un informe dels Mossos va concloure que l'escopeter li havia disparat, com a mínim, una altra vegada.

Un element clau, afegeixen des d'Irídia, és que li va disparar des d'una distància de 14,12 metres, fet que suposa una "absoluta violació de la normativa i protocols" d'ús d'aquestes armes antiavalots:

"L'agent dispara sabent que la velocitat del projectil no permet que ningú es protegeixi del seu impacte una vegada disparat, assumint que podia causar lesions molt greus a qualsevol de les persones que es trobaven agrupades en aquell lloc i inclús buscant aquell objectiu en el cas de Roger Español, a qui era la tercera vegada que se li disparava."


Irídia explica que el protocol estableix una distància mínima de 50 metres, i només es pot escurçar en situacions d'extrema violència i perill, cosa que en aquell moment no passava, diu, perquè la policia ja s'estava retirant.

La lesió va passar durant l'actuació de la Policia Nacional a l'Escola Ramon Llull de Barcelona i li va causar que no hi pugui veure de l'ull dret.

 

 

ARXIVAT A:
Policia NacionalReferèndum 1-OJudicial
Anar al contingut