Cas Pujol: la UDEF implica un altre dels fills abans de tancar-se la instrucció

Assegura en un informe que Josep Pujol va ingressar 2,5 milions en un compte a Andorrra i era beneficiari d'una fundació a Panamà

RedaccióActualitzat

Dimarts que ve s'acaba el termini perquè el jutge De la Mata, de l'Audiència Nacional, es pronunciï sobre el cas de Jordi Pujol i la seva família. El magistrat haurà de decidir si arxiva l'afer, perquè no té prou indicis contra l'expresident i la família, o bé si els processa. En aquest cas, haurà de definir a qui processa i per què.

En les últimes hores, les investigacions han portat fins a un altre dels fills, Josep, que fins ara no apareixia en aquest entramat i que podria entrar en la causa. Hi ha un document que assegura que va ingressar prop de 2,5 milions d'euros en un compte de la família a Andorra. Serien diners sense un origen clar. També s'ha descobert que era el principal beneficiari d'una fundació, amb seu a Panamà, en què hauria arribat a invertir 600.000 euros.

Els responsables de l'informe, la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF), també indiquen que molts dels ingressos els feia el mateix Josep Pujol o altres persones, com ara qui va ser director de l'antiga Banca Reig, Antoni Zorzano. Els diners, en molts casos, anaven a comptes dels quals era el titular Jordi Pujol Ferrusola, germà de Josep i considerat el cervell d'aquesta trama familiar.

El document de la UDEF indica que Josep Pujol tenia a Andorra aquests 2,5 milions d'euros entre els anys 1993 i 2000 a través de 69 moviments que inclouen ingressos en efectiu d'origen desconegut.


Els Pujol, pendents del jutge De la Mata

Dimarts se sabrà si s'arxiva o no el cas dels Pujol

En total han estat set anys d'instrucció. Les preguntes sobre l'afer s'han multiplicat, com també el nombre d'imputats. Tota la família s'hi ha vist involucrada.

El cas va començar el 2012 amb el fill gran de l'expresident i la seva dona, i amb uns negocis sospitosos de frau fiscal i de blanqueig de capitals. Llavors van denunciar una examant de Pujol i Javier de la Rosa, per bé que l'empresari mai no va ratificar la denúncia.

La bola de neu va anar creixent amb la confessió de Pujol pare. I les preguntes sobre tot l'entramat es van anar multiplicant: Amb quins diners feia negocis el fill primogènit? Amb els que la família havia amagat a Andorra? I d'on sortien? De la famosa deixa de l'avi Florenci? O de comissions il·legals per l'adjudicació d'obra pública? O fins i tot del desfalc de Grand Tibidabo? Només els movia Jordi Pujol Ferrusola? O també el seu germà petit, Oleguer?

Compareixença de Jordi Pujol al Parlament

Respondre-les totes és la feina de l'Audiència Nacional, que ha escoltat tot els Pujol i també altres testimonis. Però el jutge De la Mata no ho té gens fàcil.

La Fiscalia intenta trobar indicis decisius per processar-los per corruptes. Amb l'ajuda de la UDEF, intenta esbrinar irregularitats en els negocis dels fills de Pujol. Aquí s'hi han de sumar altres elements. Sospites de corrupció a l'hora d'aconseguir proves, l'operació Catalunya o la implicació d'altres països, com Andorra o Luxemburg, que han de fer arribar informes.

Tot plegat són elements dilatadors d'un procés judicial que ara obliga el jutge a triar, perquè se li acaba el termini de la instrucció. A una banda, la petició de la Fiscalia d'allargar més per guanyar temps i tenir indicis més concloents. A l'altra, els Pujol, que defensen que no cal investigar més i que tot plegat es pot arxivar. Venen a dir que, per molt que regiri, la Justícia no trobarà res més enllà dels diners amagats, confessats i ja regularitzats.

ARXIVAT A:
CorrupcióCatalunyaJudicialAudiència NacionalAndorra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut