El tresorer de CDC, Andreu Viloca, aquest dimarts al judici del cas Palau
El tresorer de CDC, Andreu Viloca, aquest dimarts al judici del cas Palau
L'Hospitalet de Llobregat

Cas Palau: Viloca nega el finançament irregular de CDC i la UDEF el confirma

El tresorer de CDC imputat al cas Petrum declara com a testimoni que CDC es finançava correctament, mentre un inspector de la UDEF afirma que hi va haver "comissions il·lícites" de Ferrovial al partit

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha continuat la vista del judici del cas Palau amb la declaració com a testimonis d'agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, i també d'Andreu Viloca, tresorer de CDC des del 2011, quan va substituir Daniel Osàcar.

El testimoni de Viloca l'havia demanat Àlex Solà, l'advocat de l'acusació particular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, la FAVB. Com que està imputat en el cas Petrum que s'instrueix al Vendrell, ha pogut evitar respondre a les preguntes que el poguessin incriminar.

Solà ha intentat que Viloca reconegués que Convergència es finançava per vies no oficials, però no ho ha aconseguit. El testimoni ha al·ludit diverses vegades a la seva manca de "memòria històrica" per no respondre a preguntes sobre com es pagaven les campanyes electorals i quines eren les relacions econòmiques entre CDC i les seves fundacions.

Davant la insistència de Solà sobre el presumpte finançament del partit amb les fundacions, l'advocat de Viloca, Xavier Melero, li ha aconsellat que no contestés.

 

La UDEF ratifica el seu informe del 2012

Molt al contrari que Viloca, l'inspector en cap de la brigada 24 de la UDEF –unitat de delinqüència econòmica i fiscal– de la Policia Nacional ha afirmat que està "completament segur" que Ferrovial va finançar CDC amb "comissions il·lícites".

Segons aquest inspector la mateixa Ferrovial va fer servir empreses intermèdies "com capes de ceba interposades" per fer arribar els diners al partit:

"Sobre Ferrovial, la meva conclusió és que les donacions no són tals, es tracta d'una comissió il·lícita que en aquest cas, per a mi, servia després per finançar el partit polític. En el cas de Ferrovial n'estic completament segur. Ratifico la conclusió del meu informe."

Segons aquest agent, entre el 2002 i el 2009 la Fundació Trias Fargas va concedir "crèdits ficticis" a CDC que es tornaven amb ingressos en metàl·lic, "cosa que no és habitual". L'agent també ha afirmat que va poder establir una correlació entre els donatius de Ferrovial al Palau i "obres públiques que se li havien adjudicat".

 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut