Mainat surt des jutjats acompanyat de la seva advocada
Mainat surt des jutjats acompanyat de la seva advocada (Europa Press)

Cas Mainat: els forenses dubten que Dobrowolski li provoqués una sobredosi d'insulina

L'Audiència de Barcelona ordena seguir investigant el cas Mainat pels dubtes que encara queden pendents

Actualitzat

L'Audiència de Barcelona ha rebutjat de nou l'arxivament de la investigació pel suposat intent d'homicidi del productor televisiu Josep Maria Mainat a mans de la seva exdona el juny de l'any passat. Els magistrats creuen que encara queden diligències per practicar, com l'interrogatori als sanitaris que van atendre l'exmembre de La Trinca la mateixa nit dels fets al seu domicili i posteriorment a l'hospital.

De fet, un informe forense apunta que la causa de la hipoglucèmia greu que va patir Mainat podria no haver estat la insulina injectada per Angela Dobrowolski mentre dormia, com assegura l'acusació particular, sinó, com a hipòtesi més "versemblant", que la crisi es degués a una hormona aprimadora que pren. Per això el tribunal creu que s'ha d'aprofundir en la investigació i aclarir aquesta qüestió i interrogar els sanitaris.

No obstant això, la defensa de Dobrowolski -que és a la presó des del mes de gener no pel suposat intent d'assassinat sinó per dos delictes d'incompliment de mesures cautelars i un delicte de violació de domicili per accedir a la casa del seu exmarit- atribueix el coma patit per Mainat a la medicació antiedat i les hormones aprimadores que pren, i tot, combinat amb els seus 72 anys i el consum de cànnabis.

Insulina o hormona d'aprimament?

L'informe forense aportat en la causa, segons reprodueix la interlocutòria de l'Audiència de Barcelona, conclou que "no és possible determinar que la causa de la hipoglucèmia sigui l'administració d'insulina". Diu que Mainat havia patit crisis similars anteriorment, cada dues o tres setmanes segons el mateix informe, i que el coma podria estar relacionat amb una operació de reducció d'estómac i que patís una "hipoglucèmia secundària a Saxenda", un medicament per perdre pes el principi actiu del qual és d'origen natural.

Aquesta hipòtesi coincideix amb la diagnosi que van fer els primers metges del SEM que van atendre Mainat, mentre que els metges de l'hospital van atribuir el coma a la possible administració d'insulina al productor. 

També assegura que la hipoglucèmia va desorientar Mainat, i això hauria provocat la confusió entre les punxades de la infermera amb les de la seva dona quan li va subministrar, entre altres, un producte per aprimar-se, amb el seu ple consentiment. En canvi, Mainat va dir als metges de l'hospital que ell no pren aquest producte, però va accedir-hi per no discutir amb la seva dona.

L'Audiència considera necessari prosseguir amb la investigació oberta sobre el cas per aclarir aquesta i altres qüestions.

 

L'exparella de Mainat, Angela Dobrowolski
L'exparella de Mainat, Angela Dobrowolski (Europa Press)

 

Va trigar a trucar a emergències?

A més dels motius de la baixada de sucre, el tribunal també considera que s'ha d'esbrinar si és cert que, la nit dels fets, Dobrowolski va trigar mitja hora, entre 26 i 41 minuts, a trucar a emergències mèdiques malgrat que els mesuraments del glucòmetre de la sang de Mainat mostraven resultats alarmants.

Segons la defensa, el glucòmetre patia un "desfasament temporal" de fins a 41 minuts, la qual cosa demostraria que l'acusada va trucar al SEM gairebé immediatament després de mesurar la glucosa al seu marit.

El jutge d'instrucció, subratlla la resolució, ha apreciat com a "element incriminatori", els enregistraments d'una càmera de seguretat de la cuina en què s'observa Dobrowolski, aquella nit abans de la hipoglucèmia, anar fins a 13 vegades a la nevera i que en ocasions roman durant dos minuts manipulant alguna cosa a l'interior. Quan surt de la cuina torna a accedir a l'habitació on era Mainat i, no obstant això, en els 20 minuts anteriors a l'arribada dels facultatius del SEM no va anar a la cuina. "Aquestes visites a la cuina i la permanència a l'habitació sense sortir-ne almenys 20 minuts abans que arribin els facultatius del SEM interpretades aïlladament poden tenir explicacions alienes als fets, però també una explicació incriminatòria" que només després d'una investigació "completa" pot valorar-se, diuen els magistrats.

No hi ha mòbil econòmic

La defensa addueix també que no existeix el mòbil econòmic que planteja l'acusació, ja que Dobrowolski no té necessitats econòmiques i està coberta per les capitulacions matrimonials, que li atribueixen la guarda i custòdia dels fills amb una pensió de 3.500 euros, una pensió compensatòria de 5.000 euros durant nou anys, l'ús d'un habitatge i la possibilitat d'una indemnització per raó de feina.

Angela Dobrowolski, de 37 anys, és investigada des de l'estiu per l'intent d'assassinat de Mainat, que, quan estava estès a la llitera de l'ambulància després de la baixada de sucre, va trucar a la mainadera dels seus fills per advertir-li: "Ha estat ella, ha volgut matar-me."

Va ser Pol Mainat, fill del productor i de l'actriu Rosa Maria Sardà, qui va presentar la denúncia que va donar motiu a la detenció de Dobrowolski, encara que el jutge instructor va descartar la petició de la Fiscalia perquè ingressés a la presó preventiva i la va deixar en llibertat.

Dies després, els Mossos d'Esquadra tornaven a detenir la dona de Mainat per cobrar presumptament dos xecs -de 2.900 i 1.200 euros- que va sostreure d'un talonari en blanc del seu marit, en una ocasió va ocultar el seu rostre amb gorra i ulleres fosques per no ser identificada al banc. 

El mes de gener passat el jutge va dictar presó provisional contra Angela Dobrowolski per l'incompliment de mesures cautelars i un delicte de violació de domicili per accedir a la casa del seu exmarit.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut