Helena Jubany
El cas d'Helena Jubany continua sense estar resolt 20 anys després (ACN/Cedida per la família d'Helena Jubany)

Cas Helena Jubany: citen nous testimonis i revisaran si hi ha restes d'ADN a la roba

El jutge també accepta la prova cal·ligràfica que havia demanat l'únic investigat, Xavi Jiménez, que va declarar el 22 d'abril

Ferran Vila CabanasActualitzat

El jutge del cas Helena Jubany ha desestimat la petició d'arxiu sol·licitada per l'únic investigat en la causa, Xavi Jiménez. L'home va quedar en  llibertat amb càrrecs i mesures cautelars després de declarar davant del jutge el passat 22 d'abril. Des d'aleshores no pot sortir de l'Estat i ha de comparèixer mensualment al jutjat.

A més, el magistrat cita a declarar com a testimonis J. M. G. i F. M. G. També acorda tirar endavant l'informe pericial cal·ligràfic sol·licitat per la defensa de l'investigat, i una anàlisi biològica i d'ADN dels objectes intervinguts en el lloc dels fets --la roba de Jubany--, que custodia el jutjat i que es lliuraran al grup especialitzat de la Policia Nacional.

L'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses haurà d'informar sobre la conservació de la mostra en què es constatava que no s'ha detectat la presència de semen ni fluid vaginal.

Així mateix, el magistrat ha acordat que la Diputació de Barcelona aporti, si cal, els escrits, correus electrònics, informes o qualsevol altre document elaborat per Xavi Jiménez durant el temps que hi va treballar. A la institució també li demana que indiqui si li consta la presència o absència de Jiménez el dia 9 d'octubre de 2001 al seu lloc de treball.

L'escrit també preveu, entre d'altres mesures, que es facin nous passos per obtenir informació de dues línies de telèfon rellevants per a la investigació.


Hauria escrit els anònims

El titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell va cridar a declarar Jiménez en constatar una presumpta connexió entre un correu electrònic extret del disc dur de l'ordinador de la bibliotecària, que va aportar l'acusació particular, i els anònims.

Els dos que va rebre poc abans de morir sempre anaven acompanyats amb begudes adulterades amb somnífers. El jutge creu que Xavi Jiménez n'hauria redactat o dictat el contingut, almenys del segon. El sospitós va passar de testimoni a investigat quan faltaven poques hores perquè prescrivís el delicte.

A Helena Jubany la van trobar el 2 de desembre del 2001 després de ser llançada inconscient, però viva, per un celobert des del terrat d'un edifici de Sabadell, nua, drogada i amb el cos ple de cremades.

La causa va quedar arxivada el 2005 per primera vegada, després que cap de les tres persones detingudes va arribar a ser jutjada. La investigació es va intentar reprendre set anys després, el 2013, però va tornar al calaix el 2020. Tot plegat es recollia en dos capítols del programa "Crims" de TV3.

 

ARXIVAT A:
JudicialHelena Jubany
Anar al contingut