El diputat Francesc de Dalmases al Parlament
El diputat Francesc de Dalmases està de baixa mèdica i ha declinat comparèixer a la comissió

Cas Dalmases: PSC, ERC, CUP i Comuns conclouen que va intimidar la subdirectora del "FAQS"

La mesa decidirà previsiblement la setmana que ve si s'imposa alguna sanció al diputat de Junts

RedaccióActualitzat

La comissió de l'estatut dels diputats conclou, amb l'oposició de Junts, que Francesc de Dalmases va cometre una "infracció lleu" per "intimidació" a la subdirectora del "FAQS" de TV3, a qui va esbroncar després de l'entrevista a Laura Borràs, al juliol.

El text afirma que l'actitud del diputat de Junts suposa una vulneració del codi de conducta del Parlament, concretament dels articles 7 i 8.

S'ha aprovat amb els vots a favor del PSC, ERC, CUP i Comuns, però Junts hi ha votat en contra. De fet, el president de la comissió, Jaume Alonso-Cuevillas, ha presentat un vot particular.

Com ja ha manifestat en altres ocasions, Alonso-Cuevillas planteja el dubte que es pugui sancionar un diputat per fets que han passat fora del Parlament. 

Vox, Cs i PPC s'han abstingut.

La comissió de l'estatut del diputat, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas, s'ha reunit aquest divendres
La comissió de l'estatut del diputat, presidida per Jaume Alonso-Cuevillas, s'ha reunit aquest divendres (Parlament)

Ara és la mesa qui haurà de decidir, previsiblement la setmana que ve, si s'imposa una sanció al diputat. Pel que fa als casos lleus, les sancions poden ser una "amonestació pública" o bé una multa econòmica, que pot anar dels 600 als 12.000 euros.

El codi de conducta estableix que la col·laboració amb els mitjans de comunicació s'ha d'orientar "a favor del dret a la informació i del dret dels ciutadans a poder tenir una opinió informada". I també que els diputats "han de mantenir una conducta en tot moment respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans".

Si la mesa considera que la infracció és molt greu, pot proposar al ple que acordi la suspensió temporal del diputat mentre no resolgui la situació d'incompliment.
 

Dalmases reitera les disculpes

El diputat de Junts ha declinat comparèixer davant dels grups parlamentaris, justificant que està de baixa mèdica. Sí que ha fet arribar un escrit en què afirma que "va mantenir una discussió acalorada amb la subdirectora del programa, que segons ha manifestat s'ha sentit intimidada", i reitera les disculpes que ja va demanar aleshores.

L'informe encarregat per Junts sobre el cas, elaborat per l'advocada Magda Oranich i que no s'ha valorat en aquesta comissió, va concloure que Dalmases va "perdre els nervis de forma exagerada" quan va esbroncar la periodista Mònica Hernàndez, que "es va sentir intimidada".

El diputat de Junts va criticar que se'n derivaven "unes conclusions que no s'ajusten a la realitat dels fets succeïts". Com a resposta, l'advocada Oranich va declarar que havia rebut pressions de l'entorn de Laura Borràs mentre feia la investigació.

Amb tot, Dalmases ha dimitit dels seus càrrecs interns dins de Junts --n'era vicepresident-- i també com a portaveu a la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut