Quim Torra i Roger Torrent acompanyen els presos fins a la sortida, després de la sessió parlamentària
Quim Torra i Roger Torrent acompanyen els presos fins a la sortida, després de la sessió parlamentària

Carta de Torra a l'ONU sobre la situació dels presos independentistes pel coronavirus

Torra envia una carta a l'alta comissionada de l'ONU pels Drets Humans per denunciar les "amenaces" del Suprem contra el permís als presos pel coronavirus

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a l'alta comissionada de l'ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet, per la situació dels presos polítics catalans durant la crisi del coronavirus. Torra denuncia que s'ha denegat els permís als líders independentistes per passar el confinament a casa.

La denegació del permís ve de les juntes de tractament de les presons, però arriba després de l'avís del Tribunal Suprem en contra de l'autorització. Torra posa en coneixement de Bachelet la situació i qualifica l'actuació del Suprem d'"amenaces".

"El Tribunal Suprem, a través d'un comunicat de premsa difós als diferents periodistes acreditats davant aquest òrgan jurisdiccional, va advertir i va amenaçar les autoritats penitenciàries catalanes de possibles conseqüències legals."

Torra aclareix que les competències en presons són de la Generalitat, però entén que el Suprem ha actuat per impedir que els nou líders independentistes empresonats tinguessin el mateix tractament que la resta de presos.

El president de la Generalitat emmarca la seva crítica en l'aplicació del que ha recomanat la mateixa Bachelet per al tractament humà a les presons durant l'epidèmia

"Tot i que vostè va manifestar, el 25 de març, que 'ara, més que mai, els governs haurien d'alliberar totes i cadascuna de les persones que estan empresonades sense prou base legal, incloent-hi presoners polítics i altres detinguts 'no hem pogut complir, fins ara, aquesta part de les seves directrius'."

Torra també recorda a la carta que el govern català ha defensat, des del 13 de març, un confinament total per lluitar contra el coronavirus i que, dues setmanes després, el govern espanyol s'hi ha afegit:

"Des d'un començament hem insistit de manera sistemàtica en la necessitat d'aplicar mesures de quarantena que, finalment, també han estat reconegudes com a adequades pel govern espanyol."

Finalment, el president diu a Bachelet que, com a advocat, està convençut que mantenir-los a la presó posa en risc la seva salut i implica una vulneració de diversos articles del Conveni Europeu de Drets Humans i de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Aquesta és la carta que el president Torra ha enviat a Michelle Bachelet:

 

Capella demana a Fiscalia investigar la "coacció" del Suprem

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha qualificat aquest divendres d'"inaudit" que el Tribunal Suprem "amenaci i coaccioni" les juntes de tractament de les presons per "influir" en la seva decisió sobre els presos del procés.

En una entrevista a "El Matí" de Catalunya Ràdio, Capella ha demanat a la Fiscalia que investigui els fets. Diu que és "inaudit i sorprenent" que el Suprem "se salti les regles del joc" pròpies d'un Estat democràtic intentat "influir" en les decisions dels funcionaris.

"No sé què hagués passat si -aquests funcionaris- no haguessin rebut whatsaps del Tribunal Suprem, però aquests han de poder fer la seva feina sense amenaces ni coaccions"

La Generalitat havia anunciat dimarts passat que estudiaria les escletxes legals per poder acordar el confinament domiciliari de presos amb el 100.2, però el Tribunal Suprem va advertir que si s'enviava a casa els líders del procés, els funcionaris de les juntes de tractament podrien incórrer en un delicte de prevaricació. Finalment, les juntes de tractament han denegar als presos independentistes un permís que sí que van concedir a una quinzena de reclusos de segon grau que tenien sortides emparades per l'article 100.2 del reglament penitenciari.


Crítiques del relator del Consell d'Europa

El relator del Consell d'Europa tampoc no comparteix la decisió sobre els líders independentistes. El ponent de l'informe del Consell d'Europa sobre els líders empresonats, Boriss Cilevic, ha dit que lamenta "profundament" la decisió de les juntes de tractament de les presons.

"Si no són alliberats per raons polítiques, no em semblaria correcte."

 

Pressió del Suprem

Quinze presos en règim de l'article 100.2 passaran el confinament a casa seva. Cap d'aquests presos no és un dels 9 líders sobiranistes empresonats. La decisió ha estat durament criticada des de sectors independentistes, que acusen el Suprem d'haver presionat els funcionaris que havien de prendre la decisió, amb l'advertiment d'una querella per prevaricació. 

 

Però familiars dels presos critiquen Esquerra, de qui depenen les presons, i el govern. La dona de Jordi Turull convida els republicans a expressar-se sobre els presos amb la mateixa terminologia que utilitza el PSC o el PP. I Montserrat Bassa, diputada i germana de Dolors Bassa, totes dues d'Esquerra, acaba el tuit dient que l'enemic és a casa.

 

 

Òmnium vol denunciar el Suprem

Òmnium Cultural estudia denunciar el Tribunal Suprem per amenaces, després que les presons on hi ha els líders independentistes siguin les úniques de Catalunya on no s'ha permès que als interns en règim de 100.2 se'ls deixi fer el confinament a casa. 
 

ARXIVAT A:
Judici procésGovern empresonatCoronavirus Tribunal Suprem Quim TorraONU
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut