Barcelona

Carod-Rovira no es presentarà com a candidat a la presidència ni com a secretari general d'ERC

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya i vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha anunciat que no es presentarà al procés de primàries del partit per escollir el nou president i secretari general, un procés previ al congrés previst pel mes de juny. D'aquesta manera, Carod-Rovira descarta presentar-se a la reelecció com a president d'Esquerra i també a optar a la secretaria general, un càrrec que actualment ocupa Joan Puigcercós. Ara bé, Josep-Lluís Carod-Rovira no renuncia a tornar a encapçalar la candidatura d'Esquerra a la presidència de la Generalitat en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya.

Actualitzat

Josep-Lluís Carod-Rovira ha anunciat que no es presentarà a la reelecció com a president d'Esquerra Republicana de Catalunya al pròxim congrés del partit previst pel mes de juny. En una entrevista a "El matí" de Catalunya Ràdio, el president de la formació republicana ha explicat que amb aquesta decisió el govern català quedarà al marge de "totes les discussions internes que hi pugui haver dins d'ERC" en l'etapa precongressual" i "alliberarem el govern de la dinàmica interna d'Esquerra". Amb aquesta renúncia, Carod, que tampoc es presentarà per ser secretari general del partit, pretén impulsar la renovació i la unitat d'ERC.

Tanmateix, el líder de la formació republicana ha deixat clar que no renuncia a tornar a ser el cap de llista dels republicans a les pròximes eleccions autonòmiques del 2010. I és que tot i reconèixer "haver complert una etapa dins del partit", "no renuncio a res". En aquest sentit, ha manifestat que es presentaria a unes eleccions primàries dins d'ERC per escollir el candidat a la presidència de Catalunya.

Finalment, el president d'ERC ha defugit pronunciar-se sobre el que hauria de fer el secretari general, Joan Puigcercós, de qui ha recordat, però, que fa tant temps com ell que dirigeix el partit. No ho ha aclarit en l'entrevista amb Antoni Bassas, però a la tarda ha publicat un article al seu blog personal en el que expressa que "cal promoure una renovació a fons de les estructures del partit i dels seus responsables. L'equip de gent que vam assumir fa dotze anys la direcció d'Esquerra ha de deixar pas a una nova gent que promogui una nova cultura política."

Al capdavant d'ERC

Carod-Rovira presideix Esquerra des de l'any 2004, encara que va ser el 1996 quan va assolir la secretaria general de la formació. Al costat d'un jove Joan Puigcercós i de bona part de l'actual direcció, Carod-Rovira va donar un gir de 180 graus al partit en forçar la dimissió de la direcció d'Àngel Colom i Pilar Rahola.

Amb ell al capdavant, els republicans han doblat la representació al Parlament i s'han convertit en un partit de govern. Però els mals resultats del 9 de març han provocat l'avançament a mitjans de juny del congrés que ha de ratificar la nova direcció d'Esquerra. En la pugna per liderar la formació ja no hi serà Carod-Rovira. Qui sí que és probable que hi sigui, tot i que encara que no ho ha fet oficial, és Joan Puigcercós, que va renunciar a la conselleria de Governació per dedicar-se al partit. També hi seran Joan Carretero, que va fer pública la seva candidatura la setmana passada, i Uriel Bertran, que ho farà en les pròximes hores.

Anar al contingut