Barcelona

Carod es proposa despolititzar l'ús del català

El president d'ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha confirmat que la política lingüística serà una de les seves competències com a vicepresient català i ha avançat que es proposa "despolititzar" el català i fer que aquesta llengua sigui vista com "un element útil" i que "entri amb simpatia" a la societat.

Actualitzat

Carod ha reconegut que "alguna cosa hem d'haver fet malament" si es té percepció a Catalunya que "el català s'imposa", i ha avançat que intentarà fer que el català sigui "un element atractiu, útil, que entri amb simpatia i naturalitat, perquè si no no ens sortirem amb la nostra".

Així mateix, ha advocat per "treure càrrega política a la llengua" i per "despolititzar-la", i ha afegit que "aquí, a vegades de bona fe", s'identifica l'ús del català amb ser "molt catalanista o independentista", i ha remarcat que "parlar català ha de ser el més normal del món".

Carod-Rovira, que ha confirmat que la Conselleria de Cultura rebrà el nom de Cultura i Comunicació, ha dit també que, malgrat els recels que pugui suscitar a Espanya, "no estic disposat a renunciar a res del que em caracteritza i no estic disposat a canviar les meves idees pel fet que hi hagi gent fora de Catalunya a qui no agradi".

Pel que fa a la composició del futur govern, Carod ha avançat que serà "molt difícil" que l'executiu sigui paritari, però ha garantit que hi haurà "paritat" en el segon escalafó del govern, el relatiu a les secretaries generals. Així mateix, ha explicat que alguna conselleria que se sol veure com a "inequívocament masculina" quedarà sota la responsabilitat d'"una dona molt competent".

Sobre les seves competències, el líder republicà ha precisat que en tindrà menys que el 2003 i ha dit que el seu objectiu és controlar àrees "molt concretes" i gestionar-les bé. Aquestes competències es limitaran a les àrees d'afers estrangers, esports, política lingüística, assumptes religiosos i "coordinació dels diferents delegats del govern".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut