L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb Carlos Sánchez Mato, en una imatge d'arxiu (EFE)
L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, amb Carlos Sánchez Mato, en una imatge d'arxiu (EFE)

Carmena destitueix el regidor d'Hisenda perquè es nega a complir amb Montoro

Carlos Sánchez Mato, d'IU, no ha volgut defensar i aprovar el Pla Econòmic Financer que incorpora les exigències del Ministeri d'Hisenda

RedaccióActualitzat

L'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha destituït aquest dilluns el seu regidor d'Economia i Hisenda, Carlos Sánchez Mato, després que aquest s'hagi negat a aprovar el Pla Econòmic Financer, el PEF, que l'alcaldesa havia presentat per complir les exigències del Ministeri d'Hisenda.

Aquest diumenge els tres regidors d'Esquerra Unida que formen part de la coalició, entre aquests Sánchez Mato, van anunciar que aquest dilluns s'absentarien al matí del ple i que, per tant, no defensarien el Pla proposat per Carmena. El motiu: rebutgen el compliment d'una regla de despesa que consideren injusta.

Esquerra Unida volia ajornar el ple i consultar les bases d'Ahora Madrid abans de prendre la decisió, però Carmena no ho va acceptar. Sánchez Mato s'ha acomiadat del càrrec a través de Twitter, dient que "ha estat un privilegi" exercir-lo i assumint els errors que hagi pogut tenir:

 



Notícia relacionada: El Ministeri d'Hisenda pren el control dels comptes de l'Ajuntament de Madrid

Tercera crisi de govern

Aquesta és la tercera crisi al govern municipal de Madrid en els dos anys i mig que fa que es va constituir. Carmena ha substituït aquest mateix dilluns Sánchez Mato per Jorge García Castaño, membre de la Junta de Govern de la ciutat de Madrid i titular de l'Àrea d'Economia i Hisenda.

El PEF proposat per Carmena permetrà al consistori complir el requeriment enviat des del Ministeri d'Hisenda fa més d'un mes i que va comportar la intervenció dels comptes municipals a través d'una tutela financera setmanal similar a la que fa amb els comptes de la Generalitat des de fa més de mig any.

Sostre de despesa encara que hi hagi superàvit

El motiu d'aquesta tutela és la norma de despesa fixada per Montoro, que impedeix incrementar-la per sobre de l'augment del PIB, encara que hi hagi superàvit. El superàvit que hi pugui haver, Hisenda obliga a dedicar-lo tot a eixugar deute. A diferència dels anteriors governs del PP, el govern de Carmena va aconseguir superàvits, i va incomplir la norma el 2015 i el 2016, perquè només en va dedicar una part al dèficit i la resta ho va destinar a inversions i polítiques socials.

Carmena, però, no té fàcil l'aprovació del PEF, perquè necessita el vot afirmatiu de tots els regidors de Ahora Madrid, 20, a més del suport del PSOE o l'abstenció del PP. Dins Ahora Madrid, a més dels tres regidors d'Esquerra Unida, també els tres de Ganemos rebutgen complir amb la norma de despesa.

La intervenció d'Hisenda ha suposat la immobilització de 238 milions d'euros la primavera passada i 306 milions més entre novembre i desembre. Tot i això, l'equip de govern ha assegurat que això no afectarà la prestació de serveis socials. A més a més, si aconsegueix aprovar el nou PEF, Carmena confia que Montoro aixecarà la intervenció i es podran gastar la meitat dels més de 500 milions que estan immobilitzats.

Notícia relacionada: L'Ajuntament de Madrid reclama al Reial Madrid que li torni 20,2 milions d'euros que Europa considera ajuda il·legal

Anar al contingut